Vårdenhetschef Anna De Jorge, intervjuad av Joacim Lindwall, på den byggarbetsplats som ska bli nya IVA i Hudiksvall.
Vårdenhetschef Anna De Jorge, intervjuad av Joacim Lindwall, på den byggarbetsplats som ska bli nya IVA i Hudiksvall. Foto Larry Forsberg / SR Gävleborg

Hudiksvalls sjukhus byggs om för flera 100 miljoner

"Bakom dörrarna finns den nya intensivvårdsavdelningen"
1:49 min

Det rustas för fullt på Hudiksvalls sjukhus. Vid årsskiftet invigdes en toppmodern dialysavdelning och nu håller en ny intensivvårdsavdelning på att växa fram. Hitintills har landstinget investerat drygt 200 miljoner kronor på sjukhuset i Hudiksvall.

En välbehövlig renovering, enligt Anna De Jorge som är sjuksköterska och vårdenhetschef på IVA i Hudiksvall.

– Innanför dom här dörrarna döljer sig den nya intensivvårdsavdelningen, säger Anna De Jorge och visar in oss i det som kommer att bli en toppmodern intensivvårdsavdelning för de allra sjukaste patienterna.

– Det kommer att bli en stor yta för patienten. Vi kommer att ha pendlar runt patienten så att vi kan vända på sängen så att patienten kan titta ut på vår fina utsik om han eller hon är tillräckligt pigg, säger Anna De Jorge.

Men nu bygger man inte om IVA för flera miljoner kronor för bara utsiktens skull, utan framför allt för att få en bättre arbetsmiljö, säger Anna De Jorge.

– Vi kommer att kunna ta hand om både patienter och personal på ett bättre sätt, säger hon.

Runt 20 kvadratmeter kommer varje sängplats att ha till sitt förfogande - något som behövs för att alla maskiner och personal ska få plats.

Och Anna De Jorge hoppas på att den nya intensivvårdsavdelningen i Hudiksvall ska bli ett dragplåster för att locka specialistsjuksköterskor till Hudiksvall.

– Specialistsjuksköterskor är ett bristyrke och det är svårt att rekrytera. Jag hoppas att det kommer att bli lättare med nya IVA, säger Anna De Jorge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".