Per och Anette Helgesson, två av grundarna till Fikasällskapet i Edsbyn
Per och Anette Helgesson, två av grundarna till Fikasällskapet i Edsbyn. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg

Fika ska öka gemenskapen i Edsbyn

"Vill du ha kaffe"
1:55 min

För att öka integrationen i Edsbyn har något som kallas för Fikasällskapet bildats. Det handlar om att gamla och nya Edsbybor ska träffas hemma hos varandra och fika.

– Jag kände själv att jag sällan träffar invandrare eller imigranter och eftersom det ha kommit många till Edbyn så tyckte jag att det skulle vara kul att träffas, säger Anette Helgesson, en av grundarna till Fikasällskapet i Edsbyn.

Det var efter valet som Anette kände att hon måste göra något.

– Vi kan inte bara sitta här och prata på nätet med varandra, jag vill att det händer något. Så då lade jag ut lite trådar på facebook och det var jättemånga som nappade, säger Anette Helgesson.

Nu är det mellan 50 och 60 personer som har anmält att de vill komma hem till varandra och fika den 6 december och lära känna varandra. Men hur funkar det med språk och samtalsämnen?

– Vad det gäller samtalsämnen kan man alltid prata om intressen, hur det är i Edsbyn, vad man skulle vilja göra i framtiden, säger Anette Helgesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".