Hatice Kirli
1 av 3
Hatice Kirli var med och startade insamlingen. Foto:Klara Persson/Sveriges Radio
insamling
2 av 3
Aldin Bahram hjälper till med insamlingen. Foto: Klara Persson/Sveriges Radio
Vantar, Mössa
3 av 3
Vantar och mössa som ska värma människor på flykt. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio

Nu går lastbilen till Kurdistan

"Jag är otroligt tacksam för alla som har hjälpt till"
1:36 min

Idag går det en lastbil från Gävle fylld med insamlade saker som ska gå till människor på flykt. Hatice Kirli är en av de som startade insamlingen som nu har växt till ett projekt som engagerar människor runt om i Sverige.

Insamlingen började med att Hatice Kirli, hennes vän och hennes syster ville göra något för de människor på flykt undan Isis.

De började samla in kläder och har nu engerat så många att projektet nu växt till att engegera människor i 8 svenska städer. Idag går andra lasset med de insamlade sakerna ner till Kurdistan.

- Just den här insamlingen har vi riktat in oss på vintern, för det är vinter där nere. Vi har samlat in täcken filtar, kudden och vinterkläder, säger Hatice Kirli.

Vilka ska nås av de här sakerna?

- Kobanes flyktingar, majoriteten är kurder. Men jag vill poängtera att det inte endast är till kurderna. Utan många andra som hart vart tvugna att fly, säger Hatice Kirli.

Det är noga märkta lådor med allt ifrån kläder, barnnappar, hygienartiklar och kryckor som trängs i källarlokalen.

Nu ska lastbilen fyllas, Aldin Bahram är en av de som ska hjälper till och som det ser ut är den här insamlingen inte en engångsföretelse:

 - Som det verkar har vi en lastbil som kan åka varannan vecka, vi ska bara samla in nu och se till att lastbilen inte åker halvtom, säger Aldin Bahram

Varför gör ni det här?

- För att hjälpa vårat folk som lider i Kobane. Vi gör allt för dom, säger Aldin Bahram

- Jag är otroligt tacksam för alla som har hjälpt till, även om det bara har varit att ge en mössa, säger Hatice Kirli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".