Nadine har bott hela sitt liv i Sverige. Nu ska hon utvisas till Algeriet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Nadine har bott hela sitt liv i Sverige. Nu ska hon utvisas till Algeriet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Nadine har bott i Söderhamn i hela sitt liv och ska utvisas

Nadine åtta år: "Det här är mitt land. Jag vill stanna här"
1:51 min

Barn som bott länge i Sverige har fortfarande svårt att få uppehållstillstånd. Detta trots en lagändring som genomfördes i somras för att göra det enklare för barn att få stanna.

Åttaåriga Nadine, som är född och uppvuxen i Söderhamn, fick nyligen veta att hon inte får uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket finns det inget hinder för att utvisa Nadine och hennes föräldrar till deras hemland Algeriet.

– Det är väldigt oroligt. Det här är ju mitt land och jag vill stanna här. Jag hoppas verkligen att vi får stanna, säger Nadine.

För nio år sedan flydde Nadines föräldrar från Algeriet till Sverige. Ett år senare föddes Nadine. Efter det har familjen bott på olika ställen runt om i Söderhamns kommun och under en fyra års-period levde dom även som gömda. 

Men i somras växte hoppet om att Nadine skulle få uppehållstillstånd. Då skedde nämligen en lagändring i utlänningslagen. För barn, som i Nadines fall, som redan fått ett utvisningsbeslut skulle det bli lättare att få stanna på grund av att det finns något slags hinder för utvisa dem.

Carl Bexelius, som är tillförordnad biträdande rättschef på Migrationsverket vill inte kommentar det enskilda fallet med Nadine, men han säger att lagändringen ska ge ett något större utrymme för att ge uppehållstillstånd till barn som anpassats till Sverige eller är sjuka.

Men enligt Carl Bexelius är chanserna att få uppehålltillstånd fortfarande små för dessa barn:

– Den här lagstiftningen ger inte alla barn som föds i Sverige och som bor i familjer utan tillstånd rätt att stanna här. Det är fortfarande ett litet utrymme att kunna bevilja uppehållstilstånd med de här bestämmelserna, förklarar Carl Bexelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".