Kulturhus Lättings. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
1 av 2
Kulturhus Lättings. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Susanne Ruthström, verksamhetschef för Lättings.
2 av 2
Susanne Ruthström, verksamhetschef för Lättings. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg

ABF vill ta över Lättings

Torgny Jacobson, ombudsman ABF Gästrikebygden: Det är synd om allt går i graven
1:24 min

ABF Gästrikebygden kan ta över konkursdrabbade Lättings kulturhus i Gävle. ABF tittar på lösningar för hur man kan fortsätta kulturhusets verksamhet.

Det konkursdrabbade kulturhuset Lättings i Gävle kan komma att tas över av ABF Gästrikebygden.

– Lättings har varit ett kulturellt flaggskepp som jag ser det så det är synd om allt går i graven, säger Torgny Jacobson som är ombudsman för ABF Gästrikebygden. 

Kulturhuset Lättings har den senaste tiden varit i blåsväder efter att det avslöjats att två personer inom verksamheten har förskingrat pengar från kulturhuset. I samband med konkursansökan polisanmälde verksamhetschefen Susanne Ruthström sig själv för förskingring.

Men nu kan kulturhuset tas över av ABF Gästrikebygden. Torgny Jacobson berättar att ABF Gästrikebygden är väldigt intresserade och han hoppas på att fler organisationer tillsammans kan samarbeta.

– Vi vill inte göra det här i konkurrens med andra kulturorganisationer och föreningar i kommunen utan vi ser hellre att man skapar ett brett samarbete. De som har hört av sig till mig samarbetar jag med och resonerar hur vi skulle kunna bygga ett nytt kulturhus, säger han.

I går träffade Torgny Jacobson konkursförvaltaren och tittade runt i lokalerna men det diskuterades mest olika datum som ABF Gästrikebygden behöver förhålla sig till. Nu pågår ett arbete för att ta fram en projektplan som också kommunen så småningom får ta ställning till.

I nästa vecka ska ett nytt möte hållas och förhoppningen är att kunna ge ett besked om ett eventuellt övertagande innan november är över.

– Sista november då man helt enkelt låser dörrarna därborta, då måste vi ha någon slags plan. Givetvis kommer inte alla beslut vara fattade då men vi måste ha någon slags inriktning och idé vad vi tänker, säger Torgny Jacobson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".