Viktigt att skolskeletten fick en värdig gravsättning tycker Malin Ängerå (S) ordförande i utbildningsnämnden i Ljusdal. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Viktigt att skolskeletten fick en värdig gravsättning tycker Malin Ängerå (S) ordförande i utbildningsnämnden i Ljusdal. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Skolskelett i Ljusdal har begravts

Malin Ängerå: Jag tycker vi ska göra det värdigt
1:36 min

Människoskelett som använts i skolundervisningen i Ljusdal har nu begravts. I går hölls en gravsättningscermoni av Svenska kyrkan i Ljusdal.

Det här var en fråga som inte var helt enkel att lösa säger Socialdemokraten Malin Ängerå, ordförande i utbildningsnämnden.

– Nej det var inte lätt! Vi har lärt oss oerhört mycket på kommunen.

Kommunens handläggare Roland Hamlin fick ringa runt till diverse myndigheter för att ta reda på hur man ska hantera de gamla människoskeletten som använts i undervisningen. Polisen, Länsstyrelsen, Skattemyndigheten, Svenska Kyrkan och Riksantikvarieämbetet fick komma med goda råd.

– Det resulterade i att vi bestämde att lämna över det till Svenska Kyrkan för en värdig gravsättning, säger Malin Ängerå.

Malin Ängerå vill inte berätta hur många skelett som begravts eller från vilka skolor de kommer.

Människoskeletten som använts i undervisningen på skolorna i Ljusdal är helt avidentifierade, man vet inte ens från vilket land de kommer.

– När man tittar på ett skelett kan man se om det är en man eller kvinna och hur långa de är men inget mer.

Det var flera år sen som skeletten användes i undervisningen. Och trots att skeletten är helt anonyma så har det varit viktigt att de hanterats värdigt tycker Malin Ängerå.

--  Alla vet att vi i svensk skola i årtionden kanske under 60-70 år använt människoskelett i undervisning och man behöver hantera det värdigt när man gör ett avslut. De här har funnits och nu går vi över till att bara använda syntetiska skelett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".