Huset, som ska stå på Länsmuseet i Gävle, kommer att bli 3,5 meter högt. Foto: Madeleine Drake/Sveriges Radio
Huset, som ska stå på Länsmuseet i Gävle, kommer att bli 3,5 meter högt. Foto: Madeleine Drake/Sveriges Radio

3,5 meter högt pepparkakshus

Margareta Persson om pepparkakshuset
1:38 min

Margareta Persson bygger det gigantiska pepparkakshuset som ska stå på länsmuseet i Gävle. Så här långt har det gått åt 70 kilo pepparkaksdeg. Margareta delade med sig av det hemliga receptet som får huset att stå 3,5 meter högt.

Här finns det magiska receptet!

Just nu byggs det enorma pepparkakshus som för åttonde året i fram till jul kommer att stå på Länsmuseet i Gävle.

På måndag ska det fraktas till museet från Högbo där bygget pågår för fullt nu och i år är det större än någonsin.

Pepparkakshuset har tinnar och torn, det har en öppen planlösning enligt Margareta Persson, konstnär och byggmästare bakom pepparkakshuset.

– Jag tänker konturer och tredimensionellt, det svårt att rita denna gång så jag började bygga i stället.

Huset kräver fem veckors arbete och Margareta Persson genomgår ett ständigt kval om hur bygget ska fortsätta.

– Varenda dag tänker man att man tagit sig vatten över huvudet, sedan vaknar man dagen efter och känner tvärt om. Det är upp och ner hela tiden.

Här är det magiska receptet!

250 gr smör

400 gr socker

1 ägg

2 dl vispgrädde

300 gr ljus sirap

40 gr bikarbonat

1 msk nejlikor

2 msk ingefära

2 msk kanel

1,2 kg mjöl

Smält smöret och blanda alla ingredienser. Låt svälla över natten, degen blir mjukare om man låter den stå utanför kylen. Nästkommande dag häller du i cirka 1 dl vatten så att degen blir mjuk. Sen är det bara att bygga!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".