Julia Granqvist har tagit initiativet till lokalföreningen Unga allergiker. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Julia Granqvist har tagit initiativet till lokalföreningen Unga allergiker. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ny förening lyfter problem med allergi

Julia Granqvist: Jag har sen barnsben alltid varit allergiker
1:44 min

Nu startas en ny lokalförening för unga allergiker i Gävleborg. 26 november hålls ett årsmöte i Edsbyn då en styrelse ska väljas. Inititativet kommer från 15 åriga Julia Granqvist i Edsbyn.

I dag finns inte Unga allergiker i Gävleborg därför kommer lokalföreningen i Ovanåker att ta upp medlemmar från hela länet.

– Jag har alltid haft allergiska kompisar och det har alltid satt stopp för oss när vi ska göra något. Till exempel för nötallergiker. Vi kan inte gå på bio. Då hjälper Unga allergiker jättebra till med att hyra biografer eller ordna event där alla kan vara med, säger Julia Granqvist.

Föreningen är för unga av unga och tanken är att om samhället är tillgängligt för allergiker så är det tillgängligt för alla.

Julia Granqvist hoppas att lokalföreningen kan göra skillnad för det är inte helt lätt att vara med på allt menar hon.

– Det är lite som ett handikapp. Jag själv har inte så mycket allergier. Men när man ska äta ute eller på våren när det är pollensäsong så kan man inte vara med ute och då är det som att alla kan var med utom jag.

Ovanåkers kommun har en tillgänglighetspolicy som säger att alla ska kunna vara överallt.

Nyligen vann Alftaskolan första pris i den riksomfattande tävlingen Årets allergiinsats i skolan medan Celsiusskolan i Edsbyn kammade hem andra priset.

Det är Julia Granqvist stolt över.

– Det är något som är roligt för det är något vi kämpat jättemycket med att vara, allergivänlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".