Äldre kvinna med alzhemiers. Foto: Sebastien Bozon/TT.
Foto: Sebastien Bozon/TT.

Våldet drabbar även äldre

"Personalen ska våga fråga och våga se"
1:44 min

Gävle kommun har sedan fem år tillbaka en handlingsplan för hur personal i äldreomsorgen ska agera om de misstänker våld i nära relation.

Det är kommunerna som har det främsta ansvaret att ge våldsutsatta det stöd och den hjälp de behöver. Biträdande förvaltningschef på Omvårdnad Gävle Lena Isokivelä berättar om deras handlingsplan:

- Grunden i handlingsplanen handlar om att man personalen ska våga fråga och våga se, säger Lena Isokivelä.

- Det är inte vi som ska utreda om det är en brottslig handling eller vad personen ska få för stöd, men vi ska finnas där och hjälpa vidare, säger hon.

Just äldre är en grupp som sällan syns när man uppmärksammar våld i nära relation.

Men flera studier visar på att när beroendet av hjälp ökar så ökar även riskan att utsättas för våld och övergrepp.

Kerstin Kristensen är utbildningsledare på KvinnofridsAkademin och föreläser om våld i nära relation med fokus just på gruppen äldre.

- Dels kan man ha levt med våld hela livet. Eller så är den man lever med kanske också vårdgivare och på det sättet blir mer utmattad, säger Kerstin Kristensen

- Personen kanske faktiskt blir grinigare för att den andra blir långsammare, så tar den ut det på den de lever med, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".