Gävle kommunfullmäktige Sverigedemokraterna
1 av 2
Mattias Eriksson (SD) tar plats i politiken. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Gävle kommunfullmäktige
2 av 2
Gävle kommunfullmäktige nobbade SD-förslaget. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

SD tar för sig i Gävles politiska finrum

Mattias Eriksson (SD): Vi vill ha enklare parkeringsregler
1:42 min

Gävle kommuns krångliga datumparkeringsregler borde ses över, förändras och förbättras. Det föreslog Sverigedemokraterna vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Gävle.

Det är Sverigedemokraterna som anger takten i Gävles kommunfullmäktige. Som vågmästarparti bestämmer SD nämligen om det är det rödgröna blockets förslag som ska antas eller om den borgerliga Alliansen ska gynnas.

Men vid dagens fullmäktige blev det omvända roller när Sverigedemokraten Mattias Eriksson själv la ett förslag om att datumparkeringsreglerna i Gävle ska ses över, förändras och förbättras:

– Vi vill att kommunstyrelsen låter utreda datumparkeringen i Gävle. Exempelvis de krångliga reglerna att du måste parkera på olika sidor av gatan varje dygn. Det leder till brist på parkeringsplatser och böter för de som ändå tvingas välja fel sida, säger han.

Ge och ta 

Han tycker också att det finns en miljöaspekt på datumparkeringen:

– Vi hoppas kunna uppnå positiva miljöeffekter om bilisterna slipper att varje dag åka runt i stan och leta parkering, säger han.

Bra argument tyckte Sverigedemokraternas Distriktsordförande Roger Hedlund som var nyfiken på om något av de två blocken i Gävles kommunfullmäktige skulle kunna tänka sig stödja SD:s förslag:

– Ja, det är viktigt för oss om de andra vill lyssna på oss eller inte. Om vi ska stödja andras förslag vill vi ju också ha deras stöd.

Röd-gröna gör ingen invit

Men den socialdemokratiska kommunalrådskandidaten Jörgen Edsvik tyckte inte att frågan om datumparkeringen i Gävle kan motivera något flirtande med SD:

– Man måste se över gamla kommunala rutiner och bedöma om de är optimala. Är de inte det, så gör man en förändring, säger han.

I det här fallet fungerar parkeringsreglerna som de ska och därför blir det tummen ner för SD:s förslag, menar Jörgen Edsvik:

– Den här motionen siktar på fel saker, säger Jörgen Edsvik.

Även Alliansen är kallsinnig

Därmed låg bollen hos Alliansen och den moderata kommunalrådskandidat Inger Källgren Sawela som inte heller hon hade lust att ge SD något erkännande vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde:

– Nej, vi har diskuterat frågan med våra representanter i tekniska nämnden tycker att rutinerna fungerar. Därmed blir det inget bifall för motionen, konstaterar hon.

Det blev det inte heller vid fullmäktiges omröstning i frågan. Trots motsättningarna mellan Gävles två stora konkurrerande politiska block, var de denna gång nästan rörande överens om att unisont avslå Sverigedemokraternas förslag.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".