Våld mot kvinnor. Foto: TT.
Våld mot kvinnor. Foto: TT.

Hälften av Gävlekvinnorna utsatta för våld

"Det här är ett allvarligt folkhälsoproblem"
1:35 min

Hälften av kvinnorna mellan 18-45 i Gävle kommun har någon gång blivit utsatt för våld i en nära relation. Det visar en stor kartläggning som presenterades av Gävle kommun i dag.

1200 Gävlebor har svarat i undersökningen om våld i nära relationer som presenterades av Gävle kommun idag. Emelie Freiman är projektansvarig för kartläggningen och leder även Gävle kommuns arbete mot våld i nära relationer.

- Det här är ett allvarligt folkhälsoproblem, säger hon.

Kartläggningen visar bland annat att var fjärde kvinna som varit utsatt för våld i nära relationer har sökt eller har behövt söka sjukvård. 

Kartläggningen visar även att knappt var tredje som varit utsatt för våld sökte hjälp hos tillexempel polis eller socialtjänst.

Hur definierar man nära relationer?

- Om man tänker våld i nära relationer så ingår makar, sambor, särbor, föredetta och nuvarande partner, barn, släktingar och andra närstående, säger Emelie Freiman

Vad är det för våld det handlar om?

- Fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, hedersrelaterad våld, försummelse och ekonomiskt förtryck.

- Man kanske får en bild av att det är mest är fysiskt våld det handlar om men det är inte bara det, säger Emelie Freiman.

Varför gör Gävle kommun den här undersökningen?

- Det är ju jätte viktigt för Gävle kommun att människor ska känna sig trygga och säkra på att kommunen fortsätter att förbättre möjligheterna till ett rikt liv.

- Och de sträcker sig till att kommunen ska motverka våld i hemmet, eller våld i nära relationer, säger Emelie Freiman projektansvarig för kartläggningen om våld i nära relationer i Gävle kommun.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".