De uppsagda fick stöd i form av elva månaders lön och personlig coach. Foto: TT
De uppsagda fick stöd i form av elva månaders lön och personlig coach. Foto: TT
Det som blev kvar

Arbetslösa får stöd av före detta arbetsgivare

Satsning i Hudiksvall
1:32 min

200 blev arbetslösa efter att Eriksson stängde kabeltillverkningen i Hudiksvall. Men den före detta arbetsgivaren erbjöd de uppsagda stöd för att komma tillbaka in på arbetsmarknaden.

I Hudiksvall försvann 1000 jobb mellan 2013 och 2014.

Ett exempel är Ericsson som i maj 2013 meddelade att de upphör med kabeltillverkningen vilket innebar att 200 lämnades arbetslösa.

Men precis som i fallet med Ericssons fabrik i Gävle som lades ner för fem år sen så har dom drabbade i Hudiksvall erbjudits stöd av telekomjätten.

Katarina Bergman har utnyttjat det till att våga bli egen företagare i smörgåsbranschen.

– Jag ville göra något helt nytt, varför det blev smörgåsar vet jag inte men jag tyckte det lät lämpligt. Jag kunde inget om eget företagande innan starten.

Peter Edqvist är projektledare för att få de 200 som lämnade Ericsson i Hudiksvall till nya arbeten eller utbildningar. Alla har dokumenterat den kunskap det fått inom företaget, fått lön i minst elva månader och så har var och en fått en personlig coach.

– Vi vet sedan tidigare erfarenheter att det är bästa sättet att skaffa en ny framtid, vi vet att det fungerar bra. Därför körde vi på det konceptet här i Hudiksvall också.

Hudiksvall skiljer sig från andra orter som Ericsson lämnat, Gärvle och Norrköping t ex genom att många, precis som Katarina Bergman startat eget företag.

Hur många hundra miljoner Ericsson satsat kan ännu ingen berätta och nedläggningen kostar pengar ännu ett tag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".