Malin Ängerå, utbildningsnämndens ordförande i Ljusdals kommun uppmanar föräldrar att prata om övergrepp på internet med sina barn. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Malin Ängerå, utbildningsnämndens ordförande i Ljusdals kommun, uppmanar föräldrar att prata om övergrepp på internet med sina barn. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Barn i Ljusdal utsatta för övergrepp på internet

Malin Ängerå: Det är ett sådant svek mot barnen
1:29 min

I ett utskick som föräldrarna fått hem får de rådet att hålla koll på om deras barn har kontakt med någon de inte känner.

Efter att två mellanstadieelever i Ljusdal utsatts för så kallad nätgromning, övergrepp på internet, uppmanar nu kommunen föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det är ett sådant svek mot barnen att vuxna människor gör så här. Det här är slipade människor. De utger sig för att vara någon annan för att skapa en relation. Sedan har de ett sexuellt intresse och de lyckas få barn att göra saker de inte trodde de skulle göra, säger Malin Ängerå (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Det var under den gångna helgen som kommunen fick reda på att två mellanstadieelever blivit utsatta för så kallad nätgromning. Efter det beslutade skolledningen att göra ett utskick till alla föräldrar som har barn i skolan.

I brevet står det  att en person under en längre tid sökt kontakt med barn i Ljusdals kommun via olika sociala medier. En kontakt som efter ett tag övergått i ett opassande sexuellt intresse.

Polisen i Ljusdal bekräftar att det nu pågår en utredning om nätgromning med vill i övrigt inte säga något mer.

Att kommunen har valt att göra ett utskick till föräldrarna har att göra med att barn som använder socialmedier måste skyddas enligt utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå.

– Här gäller det att vi tillsammans: skolanspersonal, pedagoger, föräldrar och hela samhället hjälper barnen och skyddar dem. De ska kunna vara ute på socialmedier men de måste få stöd och hjälp så att de inte blir utsatta för övergrepp, förklarar Malin Ängerå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".