Majoriteten, oppositionen och Sverigedemokraterna kommer med tre förslag var till budget. Foto: Agneta Sundberg
Majoriteten, oppositionen och Sverigedemokraterna kommer med tre förslag var till budget. Foto: Agneta Sundberg

Tre budgetförslag i landstingsfullmäktige

Budget landstinget
1:15 min

Nya Region Gävleborg har tre olika budgetförslag att ta ställning till i landstingsfullmäktige i dag. Åtta miljarder som ska fördelas till landstingets verksamheter.

Det finns tre olika budgetförslag för nya Region Gävleborg, som landstingsfullmäktige ska rösta om idag. Totalt ska 8 miljarder fördelas till verksamheterna.

Hittills har företrädarna för de nio partierna berättat vad de vill att pengarna ska gå till.

Majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpariet och Centern vill prioritera kollektivtrafiken. Man vill också ge åtta miljoner i en riktad satsning till personer med ADHD och starta två nya familjecentraler i Gävle och Hudiksvall.

Det andra budgetförslaget som landstingsfullmäktige ska ta ställning till kommer från Samverkan Gävleborg, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet.

De vill bland annat återföra resurser till primärvården på 40 miljoner och införa mellanvårdsplatser på länets sjukhus och samverka med länets kommuner.

För att tillföra ytterligare resurser till hälso och sjukvården ska det göras besparingar i den centrala administrationen och sänka läkemedelskostnaderna.

Även Sverigedemokraterna la fram en egen budget. Partiet vill bland annat satsa 10 milj på psykiatrin och inrätta vårdlotsar för 14 miljoner.

Det ska finansieras genom att avveckla en folkhögskola, sänka läkemedelskostnaden och ge mindre pengar till kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".