Nu är budgeten för Region Gävleborg färdig, mest pengar får Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Agneta Sundberg
1 av 2
Nu är budgeten för Region Gävleborg färdig, mest pengar får Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Agneta Sundberg
Patrik Stenvard (M). Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Patrik Stenvard (M). Foto: Sveriges Radio

Så blir budgeten i Region Gävleborg

Region Gävleborgs första budget
1:38 min

I dag har första budgeten för den nya regionbildningen i Gävleborg tagits av landstingsfullmäktige. Åtta miljarder kronor har fördelats och mest pengar tillfaller Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Region Gävleborg träder i kraft vid årsskiftet och tar då även över ansvaret för länsplanering och transportinfrastruktur. Sammanlagt har åtta miljarder kronor fördelats i verksamheten.

Mest pengar får Hälso- och sjukvårdsnämnden där majoriteten tänker göra flera satsningar säger Centerpartisten Hanna-Karin Linck.

– Det vi kommer att satsa extra medel på är inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi kommer även att satsa på familjecentraler, en till både i Gävle och Hudiksvall. Vi satsar också 8 miljoner extra på vuxenpsykiatrin för att på ett bättre sätt ta hand om vuxna som har ADHD och ADD.

Region Gävleborg har tre stora nämnder där Hälso- och sjukvårdsnämnden är störst och får 5,3 miljarder en utökning med 333 miljoner.

Hållbarhetsnämnden som ansvarar för kollektivtrafiken, infrastruktur, samhällsplanering, folkhälsofrågor och regionalt miljöarbete får en budget på 392 miljoner.

Kultur och kompetensnämnden som ansvarar för regional kultur- och  biblioteksverksamhet, utbildning, arbetsmarknadsfrågor och kompetensfrågor får en budet på nästan 164 miljoner.

Majoriteten tänker dock spara 70 miljoner som en buffert något man får kritik för av oppositionen.

Moderaten Patrik Stenvard tycker inte att majoritetens budget har en ekonomi i balans.

– Det vi ser är att dagens majoritet och den gamla majoriteten har inte lyckats hålla i pengarna, våra divisioner går med kraftiga underskott. Där ser vi att man inte har någon riktig ordning på ekonomin, det är där vi vill se orsakerna till vad orsaken är till de kraftiga underskotten. Sedan måste man försöka komma tillrätta med det och få ordning på ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".