Yousef Alkamel, en av de 17 kursdeltagarna som var på på plats. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Yousef Alkamel, en av de 17 kursdeltagarna som var på på plats. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Yrkesidentiteten förloras i Sverige

"Även om man har varit företagare i det land man kommer ifrån så är det svårt att komma in i det svenska systemet"
1:21 min

Skillnaderna mellan att starta företag i Sverige jämfört med andra länder kan vara stora. Därför hålls nu en sexdagarskurs i Söderhamn för personer som inte bott så länge i Sverige och är nyfikna på att starta eget.

– Jag vill jobba i Sverige. Kanske öppna en restaurang, säger Yousef Alkamel, en av kursdeltagarna.

Men först vill han lära sig svenska flytande. För ett år sedan flydde Yousef Alkamel från Syrien, där han jobbade han med import och export av trä, metall och cement.

Under sex tillfällen får de 17 deltagarna en introduktion till hur företagsklimatet ser ut och vilka regler som gäller i Sverige.

I våras hölls kursen i Bollnäs där två av deltagarna redan kommit igång med varsitt företag, berättar kursledaren Biljana Mazdalo från Almi företagspartner. Tillsammans med Söderhamns kommun står de bakom kursen.

– I den gruppen som går kursen nu i Söderhamn är det många som kommer från Syrien, där väldigt många är vana att driva eget. De flesta har haft eget företag i Syrien.

När Biljana Mazdalo själv flyttade till Sverige märkte hon att hon började säga att hon "varit" civilekonom i stället för att hon "är" det. Ens yrkesidentitet kan försvinna när man flyttar till Sverige.

Det håller Söderhamns utvecklingssamordnare Leif Svensson med om:

– Även om man har varit företagare i det land man kommer ifrån så är det svårt att komma in i det svenska systemet. Därför är det bra med den här kursen som reder ut de här frågorna på ett bra sätt.

– Först språket, sedan förstå allt, säger Yousef Alkamel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".