En FN-flagga. Foto: Ola Torkelsson/TT
En FN-flagga. Foto: Ola Torkelsson/TT

Sandvikenbo i oroligt Mali med FN

Sandvikenbo i Mali
1:06 min

Inom kort kommer det ingå omkring 250 svenskar i FNs fredsbevarande styrka i Mali. 22-åriga Kim Hedman från Sandviken är redan nu på plats i nordvästra Mali på sitt första FN-uppdrag.

Den här FN-insatsen kommer att bli den största för Sverige hittills. Kim Hedman har nu varit i området i 3,5 vecka. Han är prickskyttesoldat men arbetar just nu främst med bevakning. 

- Huvudsyftet nu är att få upp campen i området Timbuktu. Det ska vara klart när nästa förband kommer ner, så de kan verka i större områden egentligen, säger Kim Hedman från Sandviken som är på FN updrag i Mali.

Kim Hedman berättar att en vanlig dag bevakar han campen. han har enstaka eskorter var och varannan dag in till närmaste by och sen blir det en hel del träning.

Läget är oroligt i delar av Mali men Kim Hedman verkar vara lugn.

 - Det är främst av allt i norra delarna av landet det är oroligt. Här i området Timbuktu är det relativt lugnt. Det är den bild vi har fått när vi är här, säger Kim Hedman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".