Socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson var på PR-turné i Gävle. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
1 av 3
Socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson var på PR-turné i Gävle. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Ove Qvarnström Sofia Magdalena
2 av 3
Även Ove Qvarnström tyckte till om sitt äldreboende. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Helen Polme
3 av 3
Äldreboendets chef Helen Polme. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Välfärdssatsningarna i Gävleborg riskerar spricka

Välfärdssatsningarna i Gävleborg riskerar att spricka
1:40 min

Inför riksdagens statsbudgetomröstning i nästa vecka besökte finansminister Magdalena Andersson Gävle. På äldreboendet Sofia Magdalena träffade finansministern 103-åriga Regina Plantin och svarade på frågor kring budgeten.

Sveriges Socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson står inför ett kritiskt ögonblick. Nästa vecka ska riksdagen fria eller fälla hennes statsbudget och om den faller, faller hela regeringen.

Bekymmersamt läge alltså, men det stoppade ändå inte finansministerns PR-besök på äldreboendet Sofia Magdalena i Gävle i dag, där 103-åriga Regina Plantin välvilligt tog emot.

När finansministern frågar om Regina Plantin har det bra på hemmet svarar Regina Plantin att hon har det bra, att hon inte har något att klaga på. Hon tycker också att finansministerns hand är varm.

Rutinerade Regina Plantin gnäller inte när höjdarna kommer på PR-besök. För ett sådant var det, i skuggan av den förestående regeringskrisen.

Visst, Magdalena Anderssons rambudget innehåller förstärkningar på totalt 25 miljarder kronor på de flesta välfärdsområden.

Två miljarder till äldreomsorgen är bara ett av många exempel säger hon, men tvingas samtidigt beklaga att det osäkra parlamentariska läget just nu gör det omöjligt att ge vare sig de gamla eller personalen på Sofia Magdalena några säkra löften.

– Jag vill att pengarna ska gå till mer personal, men det bygger på att Riskdagen röstar igenom regeringens budget. Att inte Sverigedemokraterna väljer att rösta på de borgerliga partiernas budget för då blir det ingen satsning på äldrevården.

Vilken är den viktigaste insatsen i Gävleborg?

– Dels järnvägsinvesteringarna vi föreslår, men också de satsningar vi gör på att öka utbildningsmöjligheterna för människor som är arbetslösa. Vi ser att många arbetsgivare vill anställa men samtidigt krävs kompetens.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".