Kalle Porath, Rinwar Othman och Luna Löfgren vet hur man ska bete sig på internet. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio.
Kalle Porath, Rinwar Othman och Luna Löfgren vet hur man ska bete sig på internet. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio.

Femteklassare blir nätsmarta

"Man ska tänka på vad man gör innan man gör det"
1:45 min

På Murgårdsskolan i Sandviken lär sig just nu femteklassare hur man blir "nätsmart". Alltså vad de kan förvänta sig av internet och hur de själva ska bete sig. Just nu är det en grupp lärare som går runt på några utav kommunens skolor, men större planer finns för att varje skola i kommunen ska ha samma utbildning.

Murgårdsskolans Klass 5B har precis haft lektion, vilket i sig inte är konstigt, men just denna lektion var inte matte, svenska eller engelska utan en lektion i internet-vett.
Sedan ett tag tillbaka har skolan samarbetat med Metros viralgranskare som tillsammans utvecklat skolmaterial till elver mellan 5 och 13 år.
Tanken är att yngre barn ska bli mer källkritiska till det som finns på nätet, samt lära sig hur man förhåller sig till internet och hur man beter sig där själv.

Kalle Porath, Luna Löfgren och Rinwar Othman lärde sig om bloggar och reklam på internet under lektionen.

Men hur blir man nätsmart då?

– Man tänker på vad man gör innan man gör det, och så gör man inte dumma saker, säger Kalle Porath.

– Lektionerna har fått mig att tänka på att inte göra nåt dumt, säger Luna Löfgren som själv har en blogg. Hennes sätt att uppdatera den har förändrats sedan lektionerna började.

– Jag brukade inte tänka nånting innan, jag bara gjorde grejer. Men nu har det fått mig att tänka "tänk efter vad du gör innan du verkligen gör det", fortsätter hon.

Rinwar Othman använder internet till att kolla på klipp och följa hans favoritfotbollslag Barcelona, nu har han lärt sig om hur reklam presenteras på internet. Men han brukar inte tänka så mycket på den.

– Jag brukar inte tro på reklam så mycket. Och även om det kommer reklam man blir påverkad av brukar jag inte köpa grejerna, säger han. 

Just nu är det en grupp lärare som åker runt i kommunen och ger föreläsningar inför klasser på olika skolor. Men Sandvikens kommun har planer på att göra det till en större verksamhet. Främst genom elevhälsan, men också att varje skola i kommunen ska ha samma internetutbildning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".