100 procent täckning är en omöjlighet. Tele 2 bygger ut nätet så att det ska ha 90 procents täckning. Foto: TT
100 procent täckning är en omöjlighet. Tele 2 bygger ut nätet så att det ska ha 90 procents täckning. Foto: TT

Myndighet: Täckning överallt är en omöjlighet

Utbyggnad mobilnät
1:47 min

Mobiloperatörerna gör satsningar för att bygga ut mobilnätet i länet. Trots det uppnår man inte full täckning, det är nämligen en omöjlighet enligt Post- och telestyrelsen.

Minns ni Svea Steen, från Hälsinge Nybo, som fick gå ut på landsvägen för att kunna ringa? Eller Stefan Persson från Ålbo som bara kunde betala räkningar när det var fint väder, annars var täckningen för dålig.

Kanske kan det bli bättre nu när flera telefonoperatörer bygger ut sina nät. Sist i raden att lova bot och bättring är Tele 2, där Björn Lindberg är ansvarig för mobilutbyggnaden.

– Vi ska öka antalet basstationer med 80 procent, redan nu har vi 50 basstationer som håller på att byggas och 20 av dem redan är i drift. Täckningen kommer bli jättebra.

Det låter ju jättebra. Enligt Tele 2 så ska den så kallade yttäckningen, det vill säga den geografiska ytan som täcks av en tillräckligt stark mobilsignal, öka från 70 till 90 procent.

Tidigare har även Telia gått ut med motsvarande siffror.

Men vad innebär det för oss konsumenter? Christian Höglund är tillförordnad enhetschef på Post- och telestyrelsen, den myndighet som har till uppgift att kontrollera bland annat mobiltelefonbranchen.

– För konsumenten så innebär det att du har bättre täckning där du befinner dig vanligtvis. Däremot så innebär ökningenfrån 70 till 90 procent att det fortfarande kommer att finnas platser där man är begränsad.

Hur ser det ut hemma hos dig? Fungera mobilen som den ska?

Ring till vår telefonsvarare på 026-66 65 65 och berätta. Du kan också maila till nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".