Catharina Utanskog, platschef på Kungsbergets skidanläggning. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Catharina Utanskog, platschef på Kungsbergets skidanläggning. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Kungsberget redo för säsongen – inväntar snön och kylan

Catharina Utanskog, Kungsberget: Hela anläggningen är redo för att lägga snö
1:43 min

Nu är det inte långt kvar innan länets skidanläggningar slår upp portarna för säsongen. I Kungberget i Järbo står personalen i startgroparna, redo att köra igång snökanonerna så fort temperaturen sjunker och det blir tillräckligt kallt.

– Det är alltid lika spännande inför varje ny säsong. Vi är många som kommer att jobba tillsammans för första gången och vi vill träffa gästerna inför den här vintern, säger Catharina Utanskog, platschef på Kungsbergets skidanläggning.

Hon fortsätter:

– Personalen och hela anläggningen är redo för att börja lägga snö, det gör vi på tre dygn så att vi kan öppna med en bra produkt, säger Catharina Utanskog.

Snart brakar det loss i skidbackarna i Gävleborg. Mellan 2 000 och 2 500 besökare är vad Kungsbergets skidanläggning räknar med ska komma till öppningshelgen 20-21 december - om allt går som det ska vill säga.

Just nu byggs och grävs det fortfarande för fullt. Sista handen läggs på nya bostäder att hyra ut i anslutning till skidanläggningen. Men enligt Catharina Utanskog har Kungsberget aldrig misslyckats med att öppna i tid, trots milt klimat och väderfenomen som är omöjliga att styra över. Någon oro för att det ska inträffa i år finns inte:

– Nej, inte ett dugg. Det är så här i den här branschen. Man vet att det är kyla som behövs och man bygger upp ett bra snösystem på sin anläggning, så att det kan läggas mycket snö på kort tid, säger Catharina Utanskog.

Inte heller på mindre anläggningar, så som Gårdtjärnsberget i Edsbyn, råder någon oro inför den kommande säsongsstarten. Där sker öppningen av backarna alltid på juldagen och förhoppningsvis blir det samma sak i år. Det säger backchefen Hans Berbres i en kommentar till P4 Gävleborg.

Tillbaka i Kungsberget har förberedelserna pågått en längre tid, säger Catharina Utanskog:

– Vi har förberett oss minutiöst. Hela snösystemet är färdigt att köra, där har vi servat alla snökanoner, pumpar och slangar och sådant så att vi vet att det är i topptrim.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".