Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har helt olika åsikt om vems ansvar det är om regeringsbudgeten faller. Foto: TT

Sjöstedt pressar Alliansen i budgetbråket

"Har de en statsministerkandidat?"
2:06 min

I dag diskuterar riksdagens finansutskott budgetstriden som kan fälla regeringen Löfven om en vecka.  Och nu höjer vänsterledaren Jonas Sjöstedt tonläget i debatten, och kräver att allianspartierna måste redovisa en plan för vad som händer om de vinner omröstningen och Löfven förlorar.

 – De är redo med att ställa till med stor oreda i politiken, med en sorts politisk kris, men det som är så konstigt är att de har ingen plan för att kunna regera Sverige, och jag menar lägger man fram en statsbudget, då ska man också vara redo att kunna genomföra den och ta ansvar för den, säger Jonas Sjöstedt.

Om en mindre än en vecka, den tredje december,  sker budgetomröstningen i riksdagen. Skulle Sverigedemokraterna, som ännu inte gett något besked,  välja att stödja alliansens budgetförslag kan regeringen falla. Och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver därför tydligare svar från alliansen hur dom hanterar en situation.

– Hur ska de genomföra sin politik, vem ska regera Sverige, har de en statsministerkandidat? Om de inte kan svara på det här, då faller ju frågan, vill de tvinga fram ett nyval, i och med att de inte har en plan för att styra Sverige?

-– Men är det rimligt att oppositionen ska behöva formera sig och planerar i förväg hur deras förslag kan landa. Är det inte deras roll att rösta på sina egna förslag, och lägga fram den politik de tycker vore bäst för Sverige?

– Skillnaden är att i samma ögon blick de för igen om sin statsbudget, då har man ryckt undan mattan för den regering som sitter, och väljer man att rycka undan mattan för den regering som sitter, då ska man vara beredd att regera själv, och det måste man berätta för väljarna hur det skall gå till.

 Centerledaren Annie Lööf, avfärdar kraven från Jonas Sjöstedt.

 – Om vi vinner är det Stefan Löfvens ansvar att lösa situationen. Han är statsminister.

Även Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, säger att det är upp till regeringen att ta ansvar för hurregeringens budget proposition ska gå igenom.

– Det jag har att ta ansvar för det är att vi har lagt ett alliansförslag. Vi skulle svika väljarna om vi inte också röstade för det.

– Och om ni vinner budgetomröstningen. Är ni beredda att ta över och regera?

– Om Löfven inte får igenom sin budgetproposition, så har han problem som han måste fundera på hur han ska lösa, och vad vägen vidare därfrån är.     

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".