Ungdom, alkohol
Foto: TT

Allt färre ungdomar röker, super och knarkar

"Det är färre som använder alkohol, narkotika och tobak"
1:47 min

Aldrig förr har så få niondeklassare i Gävle konsumerat alkohol, tobak och narkotika. Det visar den nya CAN-rapporten. 

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har sedan 1971 genomfört en drogvaneundersökning bland elever i årskurs 9.

Rapporten visar att alkholkonsumtionenen bland niondeklassare stadigt går ner. Johnny Gustavsson är drogsamordnare i Gävle kommun och berättar vad som kan ligga bakom minskningen:

– Den ena faktoren är att ungdomar i dag sitter och spelar mer dator, man dricker inte sömnmedicin när man ska vara uppe på nätterna och lana. Sedan har vi fått fler ungdomar med invandrarbakgrunder där det inte finns alkohol. Sedan har vi föräldrarnas ändrade inställning, nu är det färre föräldrar som köper ut eller bjuder på alkohol.

I den nya CAN-undersökningen ser man att den främsta minskningen finns bland rökande niondeklassare. Rökningen bland flickor i länet har till exempel halverats sedan förra mätningen för tre år sedan.

En nöjd Johny Gustavsson berättar att Gävle kommun har uppnåt ett av sina mål:

– Målet var att år 2015 skulle 90 procent av ungdomarna i Gävle vara tobaksfria och nu är vi där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".