Foto: TT
Foto: TT

Alliansen lämnade pensionsgruppen i protest

Socialdemokraterna har bjudit in Miljöpartiet till pensionsgruppen. Men Alliansen valde då att lämna dagens möte i protest.

Ekot har tidigare berättat att Socialdemokraterna vill ha med sin regeringspartner Miljöpartiet i riksdagens pensionsgrupp.

Men de fyra allianspartierna som ingår i gruppen vill inte ha med Miljöpartiet.

– Miljöpartiet tycker att vi ska jobba mindre och ifrågasätter tillväxt. De två sakerna är helt avgörande för att vi ska ha bra pensioner framöver, att man tror på att vi behöver fler arbetade timmar och att Sverige ska vara ett land som växer, sa Erik Ullenhag, Folkpartiets gruppledare i riksdagen, tidigare till Ekot. 

I dag hade pensionsgruppen, som består av de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna, sitt första möte efter valet.

Men Alliansen valde då att lämna mötet i protest mot att Miljöpartiet bjudits in. 

Socialdemokraterna tycker att det är självklart att Miljöpartiet ska ingå i pensionsgruppen. 

– I grunden handlar det om att regeringen som helhet står upp bakom den pensionsuppgörelse som finns och Miljöpartiet är en del av regeringen, säger Tomas Eneroth.

Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg ser dagens agerande på pensionsmötet som en "kraftfull protest", men tror att pensionsgruppen kommer att bestå och att Miljöpartiet kommer ingå i den så länge de sitter i en regering. 

– Det är ovanligt och vittnar om att den politiska debatten mellan partierna just nu är ganska överhettad. Utrymmet för de där utsträckta händerna regeringen talar om när den vill ha ett samarbete över blockgränserna är ganska litet just nu, säger Tomas Ramberg, Ekots politiska kommentator.

Ramberg ser även de borgerliga partiernas agerande som ett tecken på att de tänker hålla ihop även på längre sikt.

Fakta: Pensionsgruppen

  • Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
  • De samarbetar sedan mer än 20 år tillbaka om pensionssystemet och gör gemensamma överenskommelser om regler och utformning som har betydelse för allas pensioner.
  • Det kan handla om villkor, pensionsålder och hur pensionerna ska vara säkrade för framtiden.
  • Den 27 november ska gruppen göra omstart efter valet.
  • De borgerliga partierna vill inte att Miljöpartiet ska vara med och tvekar om partiet kan bjudas in senare.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".