Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Gävletidning ser över omröstningen av lucia

Anna Gullberg, Gefle Dagblad: Vi ska se över det här
0:35 min

Gefle Dagblad är den enda dagstidningen i länet som fortfarande låter läsarna rösta på luciakandidaterna och presentera deras bild i tidningen.

Gefle Dagblad håller omröstning av lucia genom att presentera bild på kandidaterna i tidningen. Hälsingetidningarna drev redan för tio år sedan igenom att börja med lottning istället.

Gefle Dagblad kommer nu att se över omröstningen. Tidningens nytillträdde chefredaktör Anna Gullberg har inlett en dialog med Lions och vill se förändringar.

– Vi kommer att behöva se över sättet som vi presenterar kandidaterna på så att det får fokus på traditionen, sången och inte på bilderna.

Och Anna Gullberg vill poängtera att kandidaterna i första rummet är duktiga musiker.

– För det ska man säga att även om att det kan förefalla som om det har ett inslag av skönhetstävling så är det här fantastiskt duktiga sångare som sjunger fyrstämmigt och som tar sig an ett otroligt digert program. Så det är verkligen en prestation som de gör, så för deras skull ska det vara fokus på det.

Är det rätt att utseendet ska avgöra vem som blir lucia? Rösta!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".