Varg
Foto: Crypto Wolf/Flickr/CC BY

Vargstammens storlek bestämdes i dag

Varg i Gävleborgs län
1:50 min

Det ska i framtiden finnas 30 vargar motsvarande tre årliga föryngringar i Gävleborgs län. Den vargförvaltningsnivån slog viltvårdsdelegationen i demokratisk ordning fast vid sitt möte i dag.

30 vargar i Gävleborgs län. Det är något fler än de två föryngringar eller omkring 20 vargar som enligt Naturvårdsverket minst ska finnas i Gävleborg.

Det konstaterar viltvårdsdelegationen ordförande, Landshövding Barbro Holmberg.

– Vi har en miniminivå på två föryngringar, för att vi ska kunna ha den så måste vi ligga lite över när det gäller förvaltningen. Därför blev det tre föryngringar.

Tre valpkullar per år vilket motsvarar en vargstam på 30 vargar är det nu alltså bestämt att vi ska ha i Gävleborg.

Hur många det finns i dag är svårare att säga. Fyra föryngringar eller omkring 40 vargar lyder den ganska osäkra uppskattningen, säger Barbro Holmberg.

Om det här beslutet innebär att det ska bli vargjakt i vintern, det är en helt annan sak?

– Ja, det är en fråga som Länsstyrelsen nu ska ta ställning till.

Vargjakt eller ej, det avgör bara Länsstyrelsen. Men Viltvårdsdelegationen med dess representanter från alla samhällsområden har alltså i dag gemensamt kunnat komma överens hur stor vargstammen ska vara. Och det måste man vara nöjd med, säger landshövdingen.

– Vi har väldigt bra konstruktiva diskussioner, sedan är vi inte alltid överens och det kanske vi inte kommer kunna bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".