Emy Maru utanför Hudiksvalls sjukhus. Det var där hennes pappa arbetade innan han blev fängslad. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
1 av 2
Emy Maru utanför Hudiksvalls sjukhus. Det var där hennes pappa arbetade innan han blev fängslad. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru sitter fängslad i Etiopien. Foto: Privat.
2 av 2
Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru sitter fängslad i Etiopien. Foto: Privat.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Dottern Emy Maru: Det tog fem månader att få veta varför han satt fängslad
1:51 min

Sedan ett och ett halvt år tillbaka sitter en läkare anställd vid Hudiksvalls sjukhus fängslad i Etiopien. Enligt läkarkollegor och hans familj är han helt oskyldig.

I somras inleddes rättegången mot läkaren som kommer att pågå i minst fem år, tror hans dotter Emy Maru.

– Han var i Etiopien och skulle flyga hem till Sverige. Då kom det ungefär 35 federalpoliser till hans hem som ryckte upp honom och vände upp och ner på hela hemmet. Och tog bara i väg honom.

Fikru Maru har bott i Sverige i 37 år och anses vara en av landets främsta hjärtläkare. För tio år sedan bestämde han sig för att starta en hjärtklinik i sitt hemland Etiopien tillsammans med svenska kollegor. Sedan dess har etiopisk personal utbildats vid sjukhuset i Addis Abeba och kunskapen spridit sig i landet.

Det var efter ett besök där som han greps.

Emy Maru minns första mötet med sin pappa i fängelset.

– Det var skönt att se honom men väldigt skumt. Det var fel. Han var på ställe där han inte skulle vara. Då visste vi inte heller varför han satt fängslad. Det tog fem månader att få veta det.

Fikru Maru är misstänkt för att ha kännedom om en stor muthärva som rör Etiopiens tullminister. Rättegången inleddes i somras och Emy Maru tror att den kommer att pågå i minst fem år eftersom hennes pappas åtalspunkt inte utreds individuellt.

Fysiskt sett mår hennes pappa bra, han äter, sover och blir inte torterad. Men mentalt är det tärande, både för honom och familjen.

När ni ses, vad pratar du och din pappa om?

– Vi pratar om allt möjligt. När jag var där sist hade det precis varit val i Sverige så vi pratade mycket om det. Om jobbet, om folk. Hans barnbarn.

Också på Hudiksvalls sjukhus märks saknaden av honom.

– Det är många som frågar hur det är med honom. Framför allt så är det väldigt många patienter som kommer och frågar, lämnar blommor och visar att de saknar honom. När jag återberättar sådant för honom så blir han tårögd, säger Emy Maru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".