Valliansen, ett samarbete mellan allianspartierna och Vänsterpartiet kommer att styra Ljusdals kommun i kommande mandatperiod. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Valliansen, ett samarbete mellan allianspartierna och Vänsterpartiet kommer att styra Ljusdals kommun i kommande mandatperiod. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ohelig allians styr Ljusdals kommun

Valliansen
1:28 min

Ljusdals kommun kommer den kommande mandatperioden att styras av den så kallade Valliansen, ett samarbete mellan Vänsterpartiet och allianspartierna. Partierna är ense om att det är kommunens ekonomi som ska sättas i fokus.

Den här mandatperioden har varit mycket turbulent i Ljusdal där samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänstern och Socialradikalademokraterna sprack.

Och tankarna på att ta över styret tidigare har funnits medger Moderaten Lasse Molin.

Efter valet blev tiden mogen för ett maktskifte i Ljusdal och det smått osannolika samarbetet mellan Vänstern och allianspartierna, den så kallade Valliansen formades och en avsiktsförklaring har nu undertecknats.

Till nytt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande föreslås Moderaten Lasse Molin och som vice ordförande Vänsterpartiets Yvonne Oscarsson.

Båda är de övertygade om att samarbetet kommer att fungera men att det blir tufft inte minst att få ordning på kommunens ekonomi.

Den allra viktigaste punkten är att få ordning på kommunens ekonomi, men det behöver inte innebära en massa besparingar menar Yvonne Oscarsson.

– Vi tror att det handlar om styrning och ledning i första hand, att man ser över strukturer och metoder.

Moderaten Lasse Molin instämmer.

– Det är precis det som det handlar, att arbeta bättre och billigare. Sedan kommer det inte att vara så enkelt, det kommer kräva väldigt mycket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".