Markus Evensson (S) i mitten Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
Markus Evensson (S) i mitten Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Socialdemokraterna i opposition i Ljusdal

1:36 min

Ljusdals kommun styrs kommande mandatperiod av Vänsterpartiet och allianspartierna, Valliansen. Därmed sitter Socialdemokraterna i opposition, vilket inte bara är en nackdel enligt partiet själva.

De kommande fyra åren kommer Ljusdals kommun att styras av Valliansen, alltså Vänsterpartiet och allianspartierna.

Ljusdals enskilt största parti Socialdemokraterna med 29,5% av rösterna hamnar nu utanför makten och i en ny roll.

Men det är inte bara en nackdel, tycker Socialdemokraten Markus Evensson som blir nytt oppositionsråd i Ljusdal.

– Jag tror att det kan vara bra för vårat parti internt att få kliva tillbaka, bygga upp strukturer och fylla på med folk. Jag tror på en föryngring kring partiet, så att vi kan bygga upp inför framtiden.

Det har varit en turbulent mandatperiod för Socialdemokraterna.

Vid förra valet fick Marit Holmstrand flest personkryss men blev undanputtad till förmån för Roland Bäckman, och det skapade en intern strid. Sedan fick Socialdemokraternastyra kommunen i minoritet med Vänsterpartiet efter att Socialradikala Demokraterna hoppade av samarbetet efter två år.

Det har bland annat inneburit svårigheter att fatta beslut, att flera ärenden återremitterats och att flera höga kommunchefer slutat. Markus Evensson tror inte det blir lättare den här mandatperioden för den nya majoriteten då sex partier ska komma överens.

– Vi har en socialchef som har blivit uppsagd, strukturproblem på kommunledningskontoret och vi har problem på skolförvaltningen. Får man inte till en personalstyrka som kan arbeta med de här sakerna på ett riktigt bra sätt så kommer det att bli väldigt krångligt för den nya majoriteten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista