Minna Forshem och Emelie Olsson från elevkåren på Staffansgymnasiet i Söderhamn. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
1 av 2
Minna Forshem och Emelie Olsson från elevkåren på Staffansgymnasiet i Söderhamn. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
Aida Hadzialic (S), gymnasieminister. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
2 av 2
Aida Hadzialic (S), gymnasieminister. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.

Elevkårer träffas på Högskolan i Gävle

Gymnasiministern: Ungdomar ska ha inflytande över sin skolgång
1:26 min

I helgen träffas Sveriges elevkårer på Högskolan i Gävle för att prata om elevinflytande.

– Jag tycker att det är jätteviktig att elever ska få säga till om skolan och göra skolan så rolig som möjligt och påverka, säger Minna Forshem från elevkåren på Staffansgymnasiet i Söderhamn.

– Är det någonting som någon elev vill påverka kan de säga till oss eftersom vi är en bra länk till rektorn, säger Emelie Olsson, även hon från elevkåren på Staffansgymnasiet i Söderhamn.

I helgen samlas 200 representanter från landets elevkårer på Högskolan i Gävle för att diskutera skolfrågor. Men även om deltagarna kommer från hela landet är det långt ifrån alla gymnasieskolor som är representerade.

– I dag finns det bara elevkårer på hälften av landets gymnasieskolor och det ser vi som ett av de största problem att det finns många gymnasieskolor där eleverna inte har en organisation som kan driva deras frågor, säger Mattias Hallberg som är ordförande för Sveriges Elevkårer.

Och den uppfattningen delar den nya gymnasieministern, Socialdemokraten Aida Hadzialic som var på plats och talade.

– Ungdomar ska ha inflytande över sin vardag och skolgång så jag uppmuntrar det.

Regeringen har tidigare sagt att de vill göra gymnasieskolan obligatorisk. Men de har fått mycket kritik från oppositionen för det eftersom att de menar att det inte leder till att fler ungdomar får ett jobb efter sin  utbildning. Och i dag förtydligade gymnasieminstern att regeringen kan tänka sig andra lösningar.

– Regeringen har sagt att ambitionen är att alla ungdomar ska få en gymnasieutbildning, däremot ska formen utredas, och det återkommer vi till, säger Aida Hadzialic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".