Vargjakt
Vargjakt utanför Hofors vid sjön Hinsan 2011. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ingen vargjakt i Gävleborg i vinter

Sara Sundin: Det blir ingen avskjutning av varg
1:31 min

Det blir ingen vargjakt  i Gävleborg i vinter. Det beslutade Länsstyrelsen i dag sedan Gävleborgs demokratiskt sammansatta viltvårdsdelegation så sent som i går kommit fram till att ska finnas 30 vargar i Gävleborgs skogar, varken mer eller mindre. Därmed finns det inte heller något överskott av varg att skjuta av.

Enligt Sara Sundin vid Länsstyrelsens natur och viltenhet är uppskattningen av antalet vargar inte tillförlitlig och därför finns ingen möjlighetet att tillåta licensjakt på varg.

– Just nu är det den tid på året som det är väldigt svårt att säga hur många vargar som finns i länet, detta eftersom inventeringssäsongen pågår när det är snö, säger hon.

Hur många vargar fanns vid senaste beräkningen?

– 2,5 vargföryngingar [vargkullar per år reds. anm.] Det motsvarar mellan 20 och 30 vargar.

Precis så många som det ska vara alltså. Därmed går det alltså inte att skjuta någon varg?

– Nej, i vinter blir det ingen avskjutning i Gävleborgs län.

Vargjakt tillåts i andra län

Det här är första gången som beslutet om vargjakt flyttats från Naturvårsverket till Länsstyrelsen, allt i syfte att låta regionala intressen komma till tals.

Så sent som i går bestämde politikerna och de många intresseorganisationerna i Gävleborgs viltförvaltningsdelegation att det ska finnas 30 vargar i Gävleborgs skogar och då är alltså vargarna redan i dag allt för få för att kunna jagas.

Det kan jämföras med Värmlands och Örebro län där det i dag på samma sätt har beslutats att 24 respektive 12 vargar ska skjutas.

Lokalt fattat beslut

Men i Gävleborg blir det noll och Sara Sundin tycker att det är bra att det beslutet nu kan sägas vara ordentligt förankrat hos alla som berörs av vargen.

– Det var ett demokratiskt fattat beslut, det är vi nöjda med, säger hon.

Vargdebatten är alltid infekterad. Blir det lugnare nu, när alla fått säga sitt om hur stor vargstammen ska vara i Gävleborg?

– Det finns säkert många som hade hoppats på jakt i Gävleborgs län i år, men i dagsläget gör vi bedömningen att vi inte har tillräckliga förutsättningar för att kunna tillåta vargjakt denna vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".