Allan Cederborg (M). Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Allan Cederborg (M). Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Låg tröskel för jäv i nämnder

Lena Dalman, SKL: Mot detta står det faktum att man kanske vill ha in en person som kan någonting om området i fråga
1:24 min

Ljusdals kommuns tilltänkte ordförande i utbildningsnämnden, moderaten Allan Cederborg, är i dagsläget huvudman för Båtbackens friskola. Men för att undvika eventuella jävsituationer kommer han att kliva av uppdraget om han bli vald.

– Jag kan inte ha båda uppgifterna. Utan målet är att vi under december månad ska hitta en ny företrädare.

Tröskeln för jäv i en nämnd ligger väldigt låg i kommunallagen, säger Lena Dalman, jurist vid Sveriges kommuner och landsting.

Lagen säger till exempel att jäv förekommer om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till personens opartiskhet i ärendet.

– Det är ju en bestämmelse som täcker in väldigt många situationer men det är omöjligt på förhand att säga vad.

En jävig ledamot får inte ens befinna sig i lokalen när nämnden hanterar ärendet.

– Det är ju olämpligt om en person sitter där om det blir jävsituationer väldigt ofta för då är ju den ledamoten i princip obrukbar. Men mot detta står ju faktiskt det faktum att man kanske vill ha in en person som kan någonting om området i fråga. Det finns inga lagregler som säger att den här personen inte är valbar.

Och visst förekommer det att porten blivit stängd för nämndledamöter i Ljusdal som annars blivit jäviga i ett ärende.

– Det kan vara någon ledamot som känner att den här frågan är jag jävig i och då får personen inte vara med på det mötet. Det har hänt i myndighetsnämnden vid några tillfällen, säger Allan Cederborg, tilltänkt ordförande i utbildningsnämnden i Ljusdal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".