Klappar under granen. Foto: Vilhelm Stokstad/Jonas Ekström/Pontus Lunddahl/TT.
Klappar under granen. Foto: Vilhelm Stokstad/Jonas Ekström/Pontus Lunddahl/TT.

24 böcker att lägga under julgranen

Hårda paket som man kan bläddra i. Lagom till december tipsar P4 Gävleborg om några av de böcker som passar utmärkt att ge bort julen 2014.

1. Kristina Sandberg – Liv till varje pris

Kristina Sandberg ville skildra hemmafruarna som aldrig lyckades slå sig loss. Med den avslutande boken i trilogin om Maj knep hon Augustpriset 2014 i romanklassen.

2. Lena Andersson – Utan personligt ansvar

I den fristående fortsättningen av ”Egenmäktigt förfarande” får vi åter ta fram skämskudden och följa med Ester Nilsson på en resa genom de olyckliga förälskelsernas landskap.

3. Lars Lerin – Naturlära

I detta konstverk till bok kompletteras akvareller av Nordens främsta inom genren med korta naturbetraktande texter. Augustprisad och perfekt för bordet i vardagsrummet i det medvetna hemmet.

4. Sara Stridsberg – Beckomberga – Ode till min familj

Tio år efter debuten skildrar författaren bakom bland annat ”Drömfakulteten” denna gång öden kopplade till ett mentalsjukhus. Värt att läsa på grund av stämningen, det säregna språket, naturbeskrivningarna och personporträtten.

5. Torgny Lindren – Klingsor

Mannen som kanske är mest känd för sin jakt på den perfekta pölsan i romanen med samma namn utkom i år med ”Klingsor”. Livet och konsten är viktiga teman, och precis som vanligt är handlingen förlagd till ett egenkomponerat Västerbotten.

6. När kejsaren var gudomlig – Julie Otsuka

Julie Otsuka fick sitt genombrott med ”Vi kom över havet”, en nyskapande kollektivroman om japanska kvinnors hårda tillvaro i USA. I år kom även hennes debutroman ”När kejsaren var gudomlig” på svenska, om nya japanernas nya livsvillkor i USA i samband med Pearl Harbor.

7. Amanda Svensson – Allt det där jag sa till dig var sant

I den här boken får vi följa en ung kvinna som börjar på en skrivarskola. Med ett lekfullt språk berättar Amanda Svensson om destruktiva relationer och ungt sökande efter en identitet, men kanske främst om fantasins möjligheter.

8. Josefine Klougart – En av oss sover

Med en finstämd, förtätad roman med relationer i fokus introducerades Sverige för ett av Danmarks stora stjärnskott inom den litterära prosan just nu. "En av oss sover" är Josefine Klougarts tredje roman.

9. Patrick Modiano – Nätternas gräs

Årets Nobelpristagare är en klassiker under julgranen. Här finns mycket lättillgänglig litteratur att välja på, både i pocket och inbundet. Det sägs att alla Patrick Modianos romaner berättar samma historia gång på gång: om en person som strövar omkring i Paris och minns sitt förgångna. Stämningen är den stora behållningen.

10. Yahya Hassan – YAHYA HASSAN

18-årig poet som slog Danmark med häpnad med sitt verk skrivet i enbart versaler utan kommatecken eller punkter. Argt, fyllt av vanmakt och inspirerad av rap skriver han med den egna uppväxten som kuliss.

11. Athena Farrokhzad – Vitsvit

Athena Farrokhzad blev i år åter aktuell och känd för den breda allmänheten för sitt kontroversiella sommarprat med fokus på rasism, klassfrågor och politiskt våld. Hennes första bok i eget namn fokuserar på ursprung och ansvar.

12. Alice Munro – På fri fot

Det är svårt att få nog av Alice Munro trots att Nobelpriset nu ligger mer än ett år tillbaka i tiden. I denna novellsamlingen utgiven på svenska under 2014 tecknar ”den samtida novellkonstens mästare” återigen fram oförglömliga livsöden på sitt unika sätt.

13. Jan Guillou – Att inte vilja se

Guillous egen historielektion tuffar vidare genom 1900-talet efter böckerna ”Brobyggarna, Dandy” och ”Mellan rött och svart”. Denna gång är andra världskriget fond i berättelsen om de tre bröderna Lauritz, Oscar och Sverre.

14. Bea Uusma – Expeditionen: min kärlekshistoria

Författarens besatthet över Andrés ballongfärd blev en vacker, välskriven djupdykning i ett gammalt mysterium. Boken prisades med Augustpriset förra året och kom nu under hösten i pocket, men den illustrerade inbundna utgåvan är att föredra.

15. Suzanne Collins – Hungerspelen: trilogin

I denna boktrilogi om en dystopisk framtid tvingas barn döda varandra i ett årligt spel. Samtidigt blir tonåringen Katniss Everdeen ofrivilligt symbolen för en spirande revolution. Sista filmen i serien baserad på serien kommer nästa höst. Läs serien och få reda på slutet innan filmtittarna.

16. Donna Tartt – Steglitsan

Pulitzerpriset gick i år till denna tegelsten på 800 sidor som startar med ett terroristdåd där 13-årige Theo förlorar sin mamma och fortsätter med en vindlande resa genom dagens Amerika.

17. Kjell Westö – Hägring 38

Årets vinnare av både Sveriges Radios Romanpris och Nordiska rådets litteraturpris. Här får vi stifta bekantskap med Onsdagsklubben i Helsingfors 1938, när världen återigen står vid randen av ett globalt krig.

18. Gillian Flynn – Gone girl

Gillian Flynns thrillersuccé, på svenska förra året, blev åter aktuell när filmen med samma namn släpptes. En spektakulär berättelse om ett par där hustrun Amy plötsligt försvinner.

19. Bengt Ohlsson – Swing

Låt oss gå på en swingerklubb. Det bestämmer sig det helt vanliga paret Åke och Hanna för i Bengt Ohlssons senaste roman.

20. Majgull Axelsson – Jag heter inte Miriam

En 85-årig kvinna har levt med en livslögn. Efter en tillvaro i koncentrationsläger bytte hon identitet. En stark skildring av förintelsen, och om en kvinna som slits mellan att passa in och stå för sin egen identitet.

21. Åsa Foster – Man måste inte alltid tala om det

Lär känna en annan kultur med hjälp debutanten Åsa Fosters noveller. Här är Sydafrika ramen inom vilken människor älskar, hatar och försöker förstå varandra. Stora ras- och klassklyftor synliggörs.

22. Helen Fielding – Mad about the boy

Chick lit-skaparen är tillbaka med en ny bok om Bridget Jones. Denna gång har huvudpersonen passerat 50-strecket, men berättarstilen, de dråpliga scenerna och jakten på kärlek finns kvar.

23. Jojo Moyes – Sista brevet från din älskade

Senaste verket av författaren bakom bästsäljaren "Livet efter dig". Jennifer Sterling vaknar upp efter en bilolycka och minns ingenting. Men hon hittar ett brev som kanske kan hjälpa henne på vägen.

24. Klas Östergren – Twist

Mannen bakom den nyligen filmatiserade "Gentlemen" är även aktuell med romanen "Twist". En underhållande och välskriven berättelse som skruvar sig från 60-talet fram till i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".