Marcus Berggren från Ljusdal ska delta i tävlingen "Arrowhead Ultra 135". Foto: Linnéa Forss/P4 Gävleborg
Marcus Berggren från Ljusdal ska delta i tävlingen "Arrowhead Ultra 135". Foto: Linnéa Forss/P4 Gävleborg

Ljusdalsbo laddar inför "världens tuffaste lopp"

"Allt började med att jag slutade snusa"
0:29 min

Marcus Berggren från Ljusdal blir den första svensken att delta i den extrema tävlingen "Arrowhead Ultra 135" som sträcker sig över 22 mil.

Efter att Ljusdalsbon Marcus Berggren, 40 år, slutat snusa ersatte han en last med en annan och godiset blev en fiende. Ett par skidor införskaffades och fem år senare har han genomfört ett flertal krävande utmaningar, bland annat Marathon Des Sables, som innebär 156 mil gång i södra Marocko.

Tävlingen "Arrowhead Ultra 135" går upp på att ta sig igenom tuff terräng och stora temperaturskillnader, ibland så kallt som femtio minutsgrader. Loppet utspelar sig i USA och sträcker sig från International Falls, Minnesota till Fortune Bay Casino i Tower. 

Färdsätten man har att välja bland är att gå till fots, cykla eller åka skidor. Det viktigaste är att klara av nästan 22 mil på max 60 timmar. Hälften av alla som deltar misslyckas, men det finns inte på Marcus Berggrens agenda, tvärtom.

– Mitt mål är dock inte att bara ta mig i mål som första svensk utan även att placera mig så att nästa svensk får det rejält tufft att placera sig högre, säger Marcus Berggren.

Den 26:e januari går tävlingen av stapeln för det 11:e året i rad.

Lyssna på hela intervjun med Marcus Berggren!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".