Labb på Fiber Optic Valley. Foto: Fiber Optic Valley
Labb på Fiber Optic Valley. Foto: Fiber Optic Valley

Vill öka sysselsättningen i Hudiksvall

Vd Jonas Dahlström: Vi vill bidra till nya företag och stötta existerande att växa
1:40 min

I kväll firar Fiber Optic Valley, med säte i Hudiksvall, 10 år. Hudiksvall har haft en dyster utveckling på arbetsmarknaden den senaste tiden. Fiber Optic Valleys vd Jonas Dahlström ser dock trots allt ljust på framtiden.

Ericsson stängde sin fabrik förra året och Hiab flyttade sin produktion till Polen. På ett och ett halvt år försvann totalt 1000 jobb.

– I kölvattnet av detta har vi sett att vi tillsammans måste hitta nya vägar för att skapa sysselsättning. Att sammankalla de aktörer som jobbar i det regionala innovationssystemet, primärt i Hälsingland, där vi tillsammans både bidrar till nya företag och stöder existerande företag att växa, säger Jonas Dahlström.

Fiber Optic Valley har fått representera Sverige vid internationella fiberoptikmässor.

De jobbar bland annat med att se till att nya produktidéer når marknaden. Jonas Dahlström tror att vi inom de kommande fem åren har nått en enorm explosion av produkter som kommunicerar via Internet. Och att tekniken i framtiden kan hjälp till med att hushålla världens resurser.

– Det kan vara till exempel att man utvecklar en produkt i ett land och producerar den i ett annat. Det kan vara att produkten ritas i Sverige men produceras i Holland över en 3D-skrivare med material som redan finns på plats.

Fiber Optic Valley har också varit med om att utveckla en nationell testbädd för att nya produkter och tjänster ska kunna testas.

– Exempelvis där sensorer avslöjar bränder eller identifierar vattenläckage, eller mäter växthusgaser i vår miljö, säger Jonas Dahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".