Christina Andersson och Bente Sandström jobbar med ensamkommande flyktingbarn i Gävleborg. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio.
Christina Andersson och Bente Sandström jobbar med ensamkommande flyktingbarn i Gävleborg. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Antalet flyktingbarn i Gävleborg fördubblas nästa år

"Ny lag tvingar alla kommuner att ta emot"
1:42 min

Den stora utmaningen för länets kommuner är att hitta boende, skolor och fritidssysselsättning åt alla flyktingbarn som kommer nästa år.

– Man har infört en lagstiftning som tvingar alla kommuner i Sverige att ta emot ensamkommande flyktingbarn och ha planerat mottagande för dem. Det här skrivs upp kraftigt för nästa år eftersom de som kommer hit blir så många fler. För vårat län blir det ungefär en fördubbling, säger Bente Sandström från Nordanstigs kommun som jobbar med kommunernas flyktingmottagningar för Länsstyrelsen.

Förra året kom det 66 ensamkommande flyktingbarn till Gävleborg, som fördelades mellan kommunerna. Nästa år 2015 fördubblas antalet då 131 ensamkommande barn väntas komma till länet.

Kommunerna ska erbjuda boende, skola, sjukvård och fritid, så att de får en vardag precis som alla andra barn.

– Vi försöker gör det så familjelikt som möjligt. De reser ju hit utan sina föräldrar och vi försöker i viss mån ersätta så att de i alla fall får andra viktiga vuxna i sitt liv, säger Christina Andersson som är föreståndare för Cesam i Gävle som är ett av länets boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat i hela landet. De senaste tio åren har antalet ökat från 400 barn år 2004 till 6 000 barn i år.

Det ställer stora krav på att kommunerna är väl förberedda och kan tillhandahålla rätt resurser för att barnen ska få en bra framtid i Sverige.

– Största utmaningen för länets kommuner är att hitta boenden som är anpassade, att rekrytera personal och rusta sig för den ökande volymen. Där har vi en stor utmaning och en jättestor möjlighet för vi minskar i befolkning, säger Bente Sandström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".