Mira Sellgren, William Hedqvist, André Larsson och Engla Fredriksson är några av eleverna på Bergviksskolan som kämpar för Nadine. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Mira Sellgren, William Hedqvist, André Larsson och Engla Fredriksson är några av eleverna på Bergviksskolan som kämpar för Nadine. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Namninsamling för att Nadine ska få stanna i Söderhamn

William Hedqvist, elev: Nadine och hennes familj ska få stanna
1:19 min

Nu protesterar elever på Bergviksskolan i Söderhamn mot att deras skolkamrat Nadine ska utvisas tillsammans med sina föräldrar till Algeriet.

Förra veckan kunde vi berätta att åtta år gamla Nadine inte får stanna i Sverige trots att hon är född och uppvuxen i Söderhamns kommun. Något som har fått hennes kamrater att reagera.

– Vissa har blivit upprörda, ledsna och arga, berättar eleven Engla Fredriksson.

Det är barnen i tredjeklass på Bergviksskolan som nu kämpar för att Nadine ska få stanna i Sverige. För att lyckas med det har de startat en namninsamling som omkring 450 personer skrivit på. Det har blivit till en lång lista med namn som de tänker skicka till Migrationsverket.

– Vi ska hjälpa Nadine så att hon kan stanna i Sverige och slipper åka i väg, säger André Larsson.

– Vi vill att Nadine och hennes familj ska få stanna i Sverige och inte bli utvisad, poängterar William Hedqvist.

Nadines föräldrar flydde från Algeriet till Sverige för nio år sedan. Ett år senare föddes Nadine. Familjen har än så länge inte fått något uppehållstillstånd och nu senast fick Nadine avslag på sin ansökan om verkställighetshinder. Något som eleverna i tredjeklass på Bergviksskolan har lite svårt att förstå.

– Hon har bott här hela sitt liv och då är det onödigt att hon måste flytta till Algeriet, säger Mira Sellgren.

– Och hon har alla sina vänner här, fyller Engla Fredriksson i.

Nu hoppas och tror tredjeklassarna på Bergviksskolan att deras namninsamling ska kunna hjälpa Nadine och hennes familj att få stanna i Sverige.

– Jag tror att det kommer hjälpa, säger William Hedqvist.

– Det är alltid värt att försöka, tycker Mira Sellgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".