Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson presenterade Sverigedemokraternas skuggbudget. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Sverigedemokraterna fäller regeringens budget

Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker stödja Alliansens budget vid morgondagens omröstning. Därmed fäller de regeringens budgetförslag.

Guide: Så avgör SD regeringens framtid

Under tisdagseftermiddagen höll Sverigedemokraterna sin presskonferens där de tillkännagav att de planerar att fälla regeringens budget.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, meddelade att de planerar att rösta med Alliansen under onsdagens budgetomröstning.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger Mattias Karlsson, med hänvisning till att han inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

Sverigedemokraterna inledde presskonferensen med att utvärdera de olika budgetförslagen som finns.

Till den rödgröna regeringens favör finns att de satsar mer på välfärden i sitt budgetförslag än Alliansens, enligt Oscar Sjöstedt.

När det gäller försvar och rättsliga frågor ligger de i princip lika, liksom i invandrarfrågor, som är viktiga för SD.

Till Alliansens favör ligger att de inte vill införa "straffskatt" på arbete och att de inte stödjer förslaget om trainee-jobb, menar partiet.

Nu hoppas Sverigedemokraterna på att regeringen ska börja föra en dialog med partiet.

– Vi hoppas att man är beredd att samtala även med landets tredje största parti. Vi är beredda på att gå med på långtgående kompromisser, fortsätter han.

Om Stefan Löfven väljer att utlysa ett extra val, ser SD fram med tillförsikt med en ny valrörelse, slår Mattias Karlsson fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista