Bild på den kraschade ambulansen från polisens förundersökning. Foto: Polisen
Den kraschade ambulansen i Kungälv. Foto: Polisen

24 timmars ambulanstjänst är okej

Jörgen Tranevik:Vi ska ha ett dygnspass per vecka
1:52 min

Ambulansförarna i Gävleborg behåller sina 24- timmar långa arbetspass. Det står klart sedan tingsrätten i Göteborg i en vägledande dom nu slagit fast att Landstinget i Västergötland inte görs ansvarigt för att en ambulansförare i Kungälv efter 23 timmars tjänstgöring, somnade bakom ratten och körde av vägen 2010.

Olyckan var allvarlig men Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg tänker ändå inte plocka bort ambulanspersonalens nuvarande möjlighet till dygnstjänstgöring en gång per vecka.

– Nej, vi kommer inte att ändra på förutsättningarna för dygnstjänstgöring en gång i veckan. Men vi kommer inte heller att öka andelen dygnspass i schemat, säger han.

Misstänkt arbetsmiljöbrott 

Kammaråklagare Kristina Persson anser att 24-timmars arbetspass för ambulanspersonal är ett arbetsmiljöbrott. Det var också därför hon efter olyckan i Kungälv tog chansen att åtala Landstinget i Västergötland för just den saken.

– Det var tillåtandet av de här 24-timmarspassen som orsakade att ambulansföraren somnade. Jag anser att det medför väldigt stora risker att somna bakom ratten i en ambulans. Det kan ju till och med leda till att någon dör, säger hon.

Var tredje förare har somnat 

Åklagarenens åsikter delas av Vårdförbundet som efter en stor enkätundersökning bland landets 2000 ambulanssjukvårdare hävdar att en tredjedel av landets ambulanssjuksköterskor någon gång har nickat till bakom ratten. Dygntjänstgöring är farligt, konstaterar Peter Blom, själv ambulanssjuksköterska och aktiv i Vårdförbundet.

– Man blir rent ut sagt livsfarlig. För att fatta snabba och korrekta beslut gäller att hjärnan måste vara skärpt. Det kan ingen påstå att den är, när man har varit vaken i mer 20 timmar, säger han

Långa arbetspass är okej

Åklagarens attack mot 24-timmarspassen fick emellertid i fredags nobben av Göteborgs tingsrätt - åtalet ogillades därför att bevisningen inte höll. Det samtidigt som en klar majoritet om 70 procent av ambulanspersonalen gillar att arbeta dygnslånga arbetspass. David Abrahamson jobbar vid ambulansen i Sandviken och han trivs med 24-timmarspassen:

– Dygnstjänstgöring fungerar väldigt bra! Jag upplever inte att jag blir en större fara i trafiken, säger han.

Ambulanschefen försvarar dygnstjänsten

På frågan om man är en bra förare efter dryga 20 timmar bakom ratten svarar ambulanschefen Jörgen Tranevik så här:

– Ser vi på verksamhet i dag, finns inga avvikelser som visar på motsatsen.

Betyder det att du inte tar det säkra före det osäkra och avskaffar 24-timmarspassen?

– Inte i dag! Men jag tror att vi har en långsiktig process som kommer att ta oss bort från de långa passen, säger Jörgen Tranevik.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".