Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smärtgränsen i skolorna är nådd

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 13.02
Barn- och utbildningsnämndens ordförande: Jag känner mig inte trygg med de beslut som vi tvingas fatta
1:34 min
Marianne Qvarnström, rektor på Björktjära skola. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Marianne Qvarnström, rektor på Björktjära skola. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Smärtgränsen är nådd. Det skriver Bollnäs kommuns grundskolerektorer i ett gemensamt brev till politikerna efter förslag om att skolpengen ska sänkas ytterligare.

I ett gemensamt brev till kommunen uttrycker grundskolerektorerna i Bollnäs kommun sin oro för att skolpengen ska sänkas.

Det får orimliga konsekvenser, säger Marianne Qvarnström, rektor på Björktjära skola.

– Det innebär att man måste ta bort personal helt enkelt. I slutändan så är det ju barnen som blir lidande.

Skolpengen har sänkts i fyra omgångar sedan 2010. Nu diskuteras en ytterligare sänkning bland politikerna. Men det är redan i dag för lite personal, säger Marianne Qvarnström. Lärarna är uppgivna.

– Vi anser inte att vi är tillräckligt med personal. I och med att skolpengen har sänkts under ett antal år så har vi väldigt svårt att få till en organisation där det finns tillräckligt många vuxna. Det gäller både fritidshem, grundskola och säkert inom förskolan också. Med ytterligare nedskärningar så känner vi att det inte går längre.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Jan Lahenkorva (S), säger att han förstår rektorernas reaktion och oro inför framtiden. Men det måste sparas i skolan för att klara underskottet:

– Hade det funnits alternativ till de här förslagen på sparåtgärder så hade vi naturligtvis valt dem i första hand. Det är inte bra att behöva spara ute i skolorna för de har knappa resurser.

Vad tänker du själv om hur det är på skolorna nu och hur det kan bli med en sänkt skolpeng?

– Jag känner mig inte trygg med de beslut som vi tvingas fatta. Men det är ju faktiskt så att i en kommun så har man de pengar man har. Saknas det pengar så måste man vidta sparåtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".