Gävle tingsrätt
I dag började rättegången i Gävle tingsrätt.

Åklagaren: Bevisläget pekar mot fällande dom

Kammaråklagare Kennert Andersson
0:52 min

Tingsrättsförhandlingarna i Gävle mot förskolläraren har inletts. Åklagaren yrkar på vållande till annans död och menar att bevisläget såväl som omständigheterna i fallet talar för en fällande dom.

Just nu pågår tingsrättsförhandlingar i Gävle mot den 58-åriga förskollärare som är misstänkt för vållande till annans död.

Detta efter att en tre-årig pojke fastnade i ett träd med sin hjälm och ströps till döds på en förskola i Järbo för drygt tre år sedan.

Enligt åtalet ska förskoleläraren "brustit i tillsynen" då hon lämnat pojken tillsammans med två andra barn, för att hämta posten på andra sidan vägen.

I dag åtalas kvinnan trots att andra åklagare vid två tidigare tillfällen beslutat att ingen ska åtalas för olyckan. Men kammaråklagare Kennert Andersson på riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål menar att det finns grund för en fällande dom.

– Jag anser att omständigheterna och bevisläget är sådana att man kan se fram mot en fällande dom, det är därför jag väcker åtal.

Det här fallet har lagts ned tidigare ett flertal gånger, vad är det som är nytt denna gång?

– Det har gjorts en ganska grundlig undersökning av så många personers förehavanden och deras iakttagelser som det är möjligt. Vi har gått in på djupet med det här.

Förskoleläraren nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".