Lars Ståhl, teknisk chef i Söderhamns kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
1 av 2
Lars Ståhl, teknisk chef i Söderhamns kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Endast delar av tegelväggarna blev kvar efter branden. Foto: Magnus Hansson
2 av 2
Endast delar av tegelväggarna blev kvar efter branden. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Tonårsflicka stäms på miljon av Söderhamns kommun

Lars Ståhl: Vi begär ett skadestånd av den som orsakat en skada
1:37 min

En flicka i Söderhamn brände ned idrottshallen i Ljusne i maj förra året, nu stäms hon av Söderhamns kommun som kräver flickan på dryg 1,1 miljon kronor. Det motsvarar självrisken.

Söderhamns kommun stämmer en tonårsflicka på drygt 1,1 miljon kronor. Flickan fälldes av både Hudiksvalls tingsrätt och Hovrätten för nedre Norrland för att ha bränt ned idrottshallen i Ljusne i maj förra året.

Kommunen kräver att hon betalar självrisken.

Att flickan skulle slippa undan ett skadestånd var aldrig aktuellt säger kommunens tekniske chef Lars Ståhl.

– Principen är den att vi begär ett skadestånd av den som orsakat en skada. Det gör vi oavsett om det är en glasruta för 5.000 eller en gymnastikhall för flera miljoner.

Att det finns en dom mot flickan har varit avgörande för att Söderhamns kommun nu stämmer henne.

Kommunen har ju utsatts för andra omfattande skadegörelser där det inte är aktuellt att begära skadestånd. Tre unga flickor misstänktes för att ha orsakat den omfattande vattenskadan på Vågbroskolan i början av året.

En av flickorna som var över 15 åtalades men friades av Hudiksvalls tingsrätt.

– Då kan inte vi i det fallet döma vid sidan av tingsrätten. Då skulle vi ha inrättat en ny sorts rättssystem i Söderhamn och det vore otänkbart. 

 

När det gäller skadeståndskravet på 1,1 miljon för branden i Ljusne förra året så hålls en muntlig förberedelse på tingsrätten i Hudiksvall nästa vecka.

– Vi har givetvis resonerat väldigt många gånger kring det här fallet, men har kommit fram till att i det här läget låta tingsrätten göra bedömningen vad som är skäligt. Det är de som är utsedda i samhället att svara för det här.

Ni hade ju inte behövt gå vidare och stämma henne? 

– Nej det hade vi inte. Och vi hade inte heller behövt kräva någon annan på skadestånd när man slår sönder en ruta för 5.000 kronor heller, men det gör vi. Och skulle vi vända på det och inte göra det på grund av att beloppet är högt så skulle vi på något sätt fria de som gör stora skador och fälla de som gör små skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".