Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Sista dagen i rättegången mot förskolläraren

Kammaråklagare Kennert Andersson: Det har varit så lång tid att pojken haft tid att avlida
1:31 min

Villkorlig dom och böter. Det är vad åklagare Kennert Andersson yrkade på i dag när rättegången mot den 58-årige förskoleläraren som är åtalad för vållande till annans död avslutades.

 

Det var för tre år sedan som den tre och ett halvt år gamla Martin dog efter att ha fastnat i ett träd med sin hjälm på en förskola i Järbo. Åklagare Kennert Andersson menar att förskoleläraren har varit så pass oaktsam att hon påverkat till pojkens död och han berättar hur förskoleläraren har brustit i sin tillsyn.

– Genom att inte vara så nära och kunna ha sådan uppsikt över vad barnen gjorde under tiden hon hämtade posten med två andra barn så att det här med Martin överhuvudtaget kunde inträffa, säger Kennert Andersson.

Rättegången har pågått under två dagar och en förskolelärare står åtalad för vållande till annans död. Förskoleläraren var ute med barnen och gick tillsammans med två andra för att hämta posten.

Sedan upptäcks det att en pojke kvar på gården fastnat i ett träd med sin hjälm. Trots räddningsinsatser gick inte pojkens liv att rädda och åklagaren menar att om förskoleläraren skött sitt ansvar som det förväntas så hade kanske pojken överlevt.

Det går dock inte säkerställa hur länge barnen på gården var utan uppsikt säger åklagare Kennert Andersson.

– Det finns inga konkreta bevis för hur länge barnen varit utan uppsikt men det har varit så lång tid att pojken haft tid att avlida, säger han.

Försvarsadvokat Torbjörn Hahne ville inte ställa upp på en intervju men sa i rätten att hans klient inte agerat oaktsamt och att det inte går se alla barnen varje sekund. Kraven som åklagaren ställer är orimliga fortsatte han i sitt slutanförande.

Torbjörn Hahne menade i stället att det var hjälmen som pojken hade på sig som ställde till det och det kan inte hans klient lastas för. Han begärde därför att åtalet skulle läggas ner alternativt om hans klient fälls endast döms till dagsböter.

Dom i fallet meddelas om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".