Dokumentärfilmaren Samuel Alazar intervjuas av P4 Gävleborgs reporter Magnus Hansson. Foto: Johanna Syrén/Lokomotiv
Dokumentärfilmaren Samuel Alazar intervjuas av P4 Gävleborgs reporter Magnus Hansson. Foto: Johanna Syrén/Lokomotiv

Dokumentärfilm om integration produceras i Bollnäs

Samuel Alazar: Det här är bra, både för mig och andra flyktingar
1:40 min

För att underlätta för nyanlända flyktingar att komma in i samhället produceras just nu en dokumentärfilm i Bollnäs. Samuel Alazar har själv flytt till Sverige från Eritrea och ligger bakom filmen. När han kom till Bollnäs kommun saknade han information om vilka möjligheter som finns i kommunen, möjligheter han nu ska lyfta fram i filmen.

Det var för ett år sedan som Samuel Alazar kom som flykting till Sverige. Han hamnade till slut i Bollnäs och då upptäckte han att det saknades information om vad som finns att göra i kommunen för att lättare kunna komma in i samhället.

Samuel som jobbat med både tv- och filmproduktion i sitt hemland Eritrea fick då idén att göra en dokumentärfilm om hur nyanlända flyktingar på ett bättre sätt kan integreras.

Han presenterade sin idé för kommunen och genom ett samarbete mellan flyktingmottagningen i Bollnäs och den ideella föreningen Lokomotiv har han nu fått möjligheten att producera filmen.

– Det känns bra. Jag tror det är bra både för min egen utveckling och för andra flyktingar som kommer hit, berättar Samuel Alazar.

 Enligt Samuel Alazar finns det nämligen många möjligheter för för flyktingar som kommer till Bollnäs som de inte känner till.

– Många vet inte hur de ska göra för att integreras i Bollnäs. De sitter bara hemma när de inte är på praktik eller läser svenska för invandrare. Men det finns många möjligheter i Bollnäs, påpekar Samuel Alazar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".