Anette Almström Kovacic, ordförande för Lärarförbundet i Sandviken.
Anette Almström Kovacic, ordförande för Lärarförbundet i Sandviken. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg

Lärarförbundet reagerar på förändrad budget

Lärarförbundet: "Vi ser ingen ljusning"
1:45 min

I går eftermiddag blev det klart att det är Alliansens budget som kommer att råda under nästa år.

Något som bland annat kommer innebära mindre satsningar på skolan, jämfört med om regeringens budgetförslag hade gått igenom.

Den förändrade budgeten är något som oroar Lärarförbundet i Sandviken.

– Alliansen har satsat på förstelärare men det är en väldigt liten del som kan ta del av det. Regeringens förslag innebar tre miljarder på hela kollektivet, säger Anette Almström Kovacic, högstadielärare och ordförande för Lärarförbundet i Sandviken.

Men det är inte bara den förändrade budgetsituationen som Anette Almström Kovacic reagerar på.

Hon och hennes kollegor har under en längre tid påtalat för politikerna i Sandviken att skolan behöver mer resurser och att politikerna måste lyssna på lärarna.

– Det handlar om att behålla de lärare som finns.

Enligt Anette Almström Kovacic så var det knappt 50 behöriga lärare som sökte de cirka 100 tjänster som fanns att söka inom Sandvikens kommun inför höstterminen i år.

Dessutom står Sandvikens kommun inför stora pensionsavgångar, därför gäller det att satsa på lärarna så att de stannar kvar, menar Anette Almström Kovacic.

Och detta tillsammans med att flera statliga satsningar på skolan nu uteblir gör att Anette och hennes kollegor ser mörkt på framtiden.

– Dom satsningarna finns inte i den budget som nu gäller och det gör att vi inte ser någon ljusning, säger Anette Almström Kovacic, ordförande för Lärarförbundet i Sandviken.

Men Per-Ola Grönberg, från Folkpartiet i Sandviken tycker inte att Anette Almström Kovacic och Lärarförbundet behöver oroa sig för att det blir mindre pengar till skolan om Alliansen får styra.

– Jag tycker inte hon ska känna oro för om det blir en alliansregering som kommer att styra efter den 22 mars. I Folkpartiets budget och även i majoritetens så finns det stora satsningar på skolan i Sandviken, säger Per-Ola Grönberg, Folkpartiet i Sandviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".