Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö
Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg

Beslut om vargjakt ska fattas nära

"Glesbyggdsbor känner att besluten tas för långt bort"
1:40 min

Låt besluten om vargjakt fattas så lokalt som bara möjligt. Det menar Benny Gäfvert som är verksamhetsansvarig på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö. Detta apropå Länsstyrelsens beslut om att inte tillåta licensjakt på varg den här vintern.

- Man pratar om att regionalisera de här besluten, men n så länge så tror jag man som glesbygdsbo känner man nog att besluten tas i Stockholm. Då är det svårt att känna nån acceptans till de besluten, säger Benny Gäfvert på rovdjurscentret De fem stora i Jävsö,

Enligt Länsstyrelsen finns det inte förutsättningar att genomföra en vargjakt. Detta på grund av att det inte fötts tillräckligt många vargvalpar i länet.

Men enligt Benny Gäfvert på rovdjurscentret De fem stora i Jävsö, som är en oberoende stiftelse som har till uppgift att informera om rovdjur på ett opartiskt sätt, är licensjakt ett sätt att öka acceptansen för rovdjur:

- Licensjakt på varg är ju ett sätt att komma igång med förvaltning av vargstammen, och de tror jag ökar acceptansen hos människor i glesbygden .

Benny Gäfvert anser dock att det inte blev någon vargjakt för vår del den här vintern inte har så stor betydelse i det långa loppet:

- Just för Gävleborgs län har kanske inte beslutet nån större inverkan den här gången, säger han.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".