Valplakat från bland andra Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna. Foto: Ulla Öhman/SR
Valplakat från bland andra Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna. Foto: Ulla Öhman/SR

Partierna planerar valkampanj igen

"Vi har haft en beredskap ända sedan valet"
1:40 min

Igår kom beskedet om att det blir nyval den 22 mars nästa år. P4 Gävleborgs rundringing till riksdagspartiernas förbundsordföranden visar att samtliga partier nu börjar förbereda sig inför en kommande valkampanj.

Samtliga partier är förvånade över utgången men har den senaste tiden ändå haft ett omval i sina beräkningar.

– Vi har haft en beredskap ända sedan valet, men nu trycker vi på knappen och så kör vi igång, säger Vänsterpartiets Xamuel Halfvars.

Men hur är det ställt i partikassorna?

Socialdemokraterna och Moderaterna uppger att de har resurser för en kommande valkampanj och Centerpartiets distriktsordförande Magnus Svensson medger att läget är tufft men att det finns pengar.

– Lite ebb i kassan är det, men Centerpartiet är ett rikt parti. Vi är duktig på balansera våra medel, det är klart det finns pengar kvar, säger han.

Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet berättar att de har skralt ställt i sina kassor. Men vänsterpartisten och förbundsordförande Samuel Halfvars menar att partiet ändå ska klara av att genomföra en valkampanj.

– Våra resurser är ganska snålt tilltagna just nu men valet är en av de viktigaste händelserna vi kommer stå inför så då får väl andra verksamheter stå tillbaka kommande år, säger vänsterpartisten och förbundsordförande Samuel Halfvars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".