Vägnamn i Sandviken
1 av 2
Makarna Kerstin och Kjell Mossberg på Möllevägen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Vägnamn 2 Sandviken
2 av 2
Gatuingenjör Yvonne Mickels i Sandviken. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Göknäs-, Mölle-, Rönabbs- och Sörtuttsvägarna har fått sina namn

Göknäs, Mölle, Rönabbs och Sörtuttsvägarna har fått sina namn
1:43 min

Sandvikens kommun vill underlätta för räddningstjänsten och har därför tagit sig för att döpa om fyra vägar i syfte att göra dem enklare att hitta. Resultatet är att särskilt många boende vid anonyma gatunummer längs de långa vägarna Årsundavägen och Gavlestigen nu plötsligt fått helt nya gatuadresser.

För kommunens gatuingenjör Yvonne Mickels har det varit en utmaning att hitta på gatunamn som de flesta kan acceptera. Hon är ganska nöjd med resultatet av dopet:

– Det blev Möllevägen, Göknäsvägen, Rönabbsvägen och Sörtuttsvägen, berättar hon.

Det måste ju kallas väldigt gulliga namn - är det dina skötebarn, de här vägarna?

 – Ja, namnfrågor är ju en av mina arbetsuppgifter och vi försöker då också gärna att så långt som möjligt knyta an till lokalhistoria. Det kan jag säga är mitt skötebarn, säger Yvonne Mickels.

De berörda är nöjda 

De nya namnen har - som det heter - "kommunicerats med berörda fastighetsägare" och eftersom protester uteblivit, har de nu också antagits av bygg- och miljönämnden. Riktigt nöjda är husägarna i bebyggelsen norr om Hedåsbadet som hade tröttnat på att bara ha anonyma gatuadressnummer längs den långa Hedesundavägen, strax söder om centrala Sandviken. Husägaren Kerstin Mossberg är en av dem:

– Jag bor nu på Möllevägen och gillar det namnet jättemycket, säger hon.

Namnet har Skånsk karaktär, kan tyckas. En "mölla", det är väl en kvarn det?

– Nej då! Det är ju så att när vi förr åkte och badade vid Hedåsbadet sa vi att vi åkte till "Mölle". Vi kallade badet för "Mölle" och därför är också alla som bor här nu väldigt nöjda med att få bo på Möllevägen, förklarar Kerstin Mossberg.

Underlättar orienteringen 

Det är emellertid inte bara för kulturhistoriskt nöjes skull som kommunen har satsat tid, pengar och energi på nya gatunamn. Det finns även ett regeringskrav på att alla hus SKA en gatuadress före utgången av 2014 säger Yvonne Mickels.

– Det finns flera orsaker till namnändringen. En är att vägnamnet ska vara lokaliserande så att det blir lätt för räddningstjänsten och andra att hitta dit, fastslår gatuingenjör Yvonne Mickels.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".