Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Onaturliga dödsfall som inte undersöks kan vara mord

Publicerat lördag 6 december 2014 kl 11.26
Gisela Pettersson, rättsläkare: Det är tråkigt man missat att polisanmäla de här dödsfallen
1:40 min
Rättsläkaren Gisela Pettersson.
Gisela Pettersson. Foto: Victor Lundberg/TT

Alla onaturliga dödsfall genomgår inte en rättsmedicinsk undersökning vilket betyder att dödsfall som kan vara mord inte upptäcks. Det menar Gisela Pettersson som är rättsläkare i Umeå och som har gjort en granskning av onaturliga dödsfall i bland annat Gävleborg.

Enligt Gisela Pettersson som är rättsläkare i Umeå så blir inte alla onaturliga dödsfall polisanmälda vilket är en orsak till att de dödsfallen inte undersöks av rättsmedicinalverket.

– Rättsväsendet har inte fått chansen att bedöma och utreda dem som man borde ha fått göra för att utesluta att de inte varit till följd av annans verkan. Det är tråkigt att man har missat att polisanmäla de här dödsfallen, säger Gisela Pettersson.

Tillsammans med sin kollega Anders Eriksson har Gisela Pettersson undersökt varför inte alla onaturliga dödsfall har undersökts av rättsväsendet och ofta är det för att det inte görs någon polisanmälan menar hon.

Granskningen innehåller onaturliga dödsfall från 2008 och framåt och Gävleborg är ett av tre län som har undersökts. De flesta dödsfallen handlar om äldre personer som ramlat och exempelvis fått skallskador. Att sådana fall inte kommer till rättsväsendets kännedom är inte speciellt konstigt menar Gisela Pettersson men det finns vad hon kallar en högriskgrupp med dödsfall som borde ha undersökts.

– Där fanns då onaturliga dödsfall som var till följd av tydlig yttre påverkan. Det var hängningar och läkemedelsförgiftningar och döda till följd av skott eller skarpt våld som inte blivit polisanmälda.

Hur många onaturliga dödsfall i Gävleborg är det ni har undersökt?

– Jag kommer inte ihåg hur många totalt men den här högriskgruppen var knappt 20 till antalet.

Och bland dessa dödsfall skulle något lika gärna kunna handla om ett mord?

– Teoretiskt sett ja, säger Gisela Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".