Det blir allt färre ställen att lämna kontanter på. Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio.
Det blir allt färre ställen att lämna kontanter på. Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio.

Problem när kontanthantering upphör

Berglunds Bageri i Kungsgården: Vi har fått merarbete
1:35 min

Många småföretag och föreningar på landsbygden har fått problem efter att bankerna slutat hantera kontanter.

– Vi har fått merarbete. Dels måste vi åka till banken i Sandviken och dels får vi bara sätta in 10  000 kronor åt gången, och det är för lite för oss, säger Marianne Berglund som driver Berglunds Bageri i Kungsgården.

Kontanthanteringen i samhället minskar snabbt. Antalet bankomater har blir allt färre, precis som andelen bankkontor som hanterar kontanter.

Antalet orter som har bristande tillgång på grundläggande betaltjänster har ökat det senaste året, det visar en rapport som landets alla länsstyrelser har gjort.

– Ska vi ha någon form av tillväxt och utveckling på en ort då måste det finnas service, annars får vi varken folk att flytta ditt eller starta företag, säger Mariana Femling som är processledare för Grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Gävleborg.

Men det är inte bara småföretag som drabbas av det kontantlösa samhället även föreningar.

– Om du är kassör i en förening kan du få in stora summor kontant och då sitter man hemma med summor på över 100 000 kronor och har lång väg till banken och då är man rädd för rånrisken, säger Mariana Femling.

Marianne Berglund, som driver Bageri i Kungsgården, tycker att bankerna måste börja ta sitt ansvar igen.

– Vi vill ha service till kunden så att man kan fortsätta betala både med kontanter och kort, det tänker vi fortsätta med, så jag tycker bankerna ska backa lite, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".